Sjedinjene Američke Države tradicionalno su izraelski snabdjevač oružjem. Uvoz američkog materijala, uključujući visokotehnološko oružje, bio je ključ izraelskog vojnog primata na Bliskom istoku. Prodaja oružja Izraelu se desetljećima uzimala zdravo za gotovo. Iz tog razloga odluka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena da paralizira isporuku ofanzivnog oružja Izraelu ako on poduzme veliku operaciju u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, predstavlja kvalitativni korak u odnos između obje zemlje.

Kako bi poruka bila jasna, a nakon sedmica bezuspješnih razgovora o prekidu vatre na što se vlada Benjamina Netanyahua oglušila krenuvši na Rafu, Biden je prošle sedmice odlučio zaustaviti isporuku prve pošiljke. Riječ je o 3500 bombi: 1800 od oko 900 kilograma i još 1700 od 225. Biden, koji se već prije nekoliko mjeseci žalio na "neselektivna bombardiranja" koja po njegovom mišljenju izvodi Izrael, ove je srijede u intervjuu za CNN priznao da su civili ubijeni u Gazi američkim bombama.

Predsjednik Sjedinjenih Država je u tom intervjuu izjavio da je invazija na Rafah “jednostavno greška” te nastavio: "Ako uđu u Rafah, neću isporučivati oružje", dodao je. Obustavljena pošiljka nije trebala stići u Izrael za nekoliko sedmica, tako da u materijalnom smislu nije presudna u sprječavanju kratkoročne operacije u Rafi. Ali to je upozorenje izraelskog glavnog dobavljača oružja. Prema nedavnom izvještaju štokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), Sjedinjene Države činile su 69% uvoza glavnog izraelskog konvencionalnog oružja između 2019. i 2023. godine.

Prema podacima State Departmenta, od osnivanja 1948. godine, Sjedinjene Države pružile su Izraelu nekoliko stotina milijardi dolara bilateralne pomoći usmjerene na sigurnosnu saradnju, interoperabilnost kroz zajedničke vježbe te pomažu Izraelu da održi svoje tzv. „vojne prednosti”, što je Washington zakonom preuzeo kao svoju obavezu. Ta klauzula je važna. Zapravo, u kvantitativnom smislu, prema podacima SIPRI-ja, samo na Bliskom istoku, Sjedinjene Države su između 2019. i 2023. prodale više oružja Saudijskoj Arabiji, Kataru i Kuvajtu nego Izraelu.

Američka pomoć Izraelu dovela je do toga da izraelska vojska postane jedna od najmoćnijih i najučinkovitijih na svijetu. Trenutno je na snazi program dogovoren prošlog desetljeća. Pred kraj svog predsjedničkog mandata, u septembru 2016. godine, Barack Obama je postigao sporazum s Netanyahuom kao premijerom, u kojem su se Sjedinjene Države obavezale izdvojiti 38 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu u razdoblju od 10 godina. To uključuje 3,3 milijarde dolara godišnje u oružju i dodatnih 500 miliona za izraelske sisteme protivzračne odbrane. Izrael je ta sredstva iskoristio, među ostalim, za naručivanje 75 borbenih aviona F-35, aviona koje radari ne mogu otkriti i koje se smatra najnaprednijim ikad proizvedenim.

U okviru te obveze da zemlja održi svoju "kvalitativnu vojnu prednost", Izrael je bio prva zemlja koja je dobila F-35 i također je, zapravo, prva koja ga je koristila u borbi. Već ima 30 ovih uređaja, a Washington je odobrio isporuku novih komada.

Do oktobra prošle godine Sjedinjene Države su imale 599 aktivnih operacija prodaje oružja Izraelu u vrijednosti od 23,8 milijardi dolara, od kojih je za neke potrebno odobrenje Kongresa. Među prioritetnim inicijativama bili su F-35; CH-53K teški helikopteri; KC-46A tankeri za dopunu gorivom u zraku; i precizno navođena municija. Od fiskalne 2018. do 2022. Sjedinjene Države također su odobrile trajni izvoz više od 12,2 milijarde dolara vrijednog oružja. Izrael je u tim operacijama uglavnom kupovao navođene projektile, balističke projektile, rakete, torpeda, bombe i mine, avione, plinske turbine i lansirna vozila.

Od napada Hamasa prošlog oktobra, Bidenova vlada isporučuje oružje obuhvaćeno prethodnim odobrenjima ili u desecima pošiljki za koje nije bilo potrebno odobrenje zbog količine. Također su najavljene dvije dodatne operacije u kojima je Biden zaobišao odobrenje Kongresa pozivajući se na hitne ovlasti. U decembru je Bijela kuća odobrila prodaju gotovo 14.000 komada tenkovske municije i opreme Izraelu, u vrijednosti od 106,5 miliona dolara, te prodaju granata kalibra 155 milimetara i prateće opreme u vrijednosti od 106,5 miliona dolara.

Biden je u srijedu rekao da će čak i ako prestane slati bombe, haubice i drugo smrtonosno oružje, Sjedinjene Države nastaviti isporučivati odbrambeno oružje Izraelu. "Nastavit ćemo osiguravati sigurnost Izraela u smislu Iron Domea i njegove sposobnosti da odgovori na napade koji su nedavno došli s Bliskog istoka", rekao je.

U zakonu usvojenom prošlog mjeseca uz pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, za izraelski paket je osigurano oko 5,2 milijarde dolara za obnavljanje sistema protivzračne odbrane kao što su Željezna kupola i Davidova praćka. To su sistemi za presretanje raketa, bespilotnih letjelica, projektila, aviona... Dodatnih 3,5 milijardi dodijeljeno je nabavci naprednih sistema naoružanja kroz Program finansiranja inozemne vojske; milijarda bi trebala poboljšati proizvodnju i razvoj artiljerije i municije a 4,4 milijarde bi trebale popuniti odbrambene zalihe.

Najava prestanka isporuke oružja Izraelu najveća je nesuglasica između dviju zemalja od prvog libanskog rata 1982. Tada je Ronald Reagan obustavio isporuku kasetnih bombi i drugog oružja. Prethodne godine već je odlučio uskratiti isporuku borbenih aviona.