PSG je prošle sedmice protiv Barcelone zaradio mjesto u polufinalu Lige prvaka. Dobra vijest za Katar, glavnog dioničara kluba ali i za investitore iz Sjedinjenih Država. Pariz nije jedini, Amerikanci preuzimaju vlasništvo u mnogim glavnim ligama. Ne Kinezi, ne Arapi, u Evropi su Amerikanci većinski strani investitori u sportske klubove.

Američki investitori su većina u britanskoj Premier ligi ispred Britanaca. I drugi u talijanskoj Serie A nakon Talijana. I u francuskoj Ligue 1 nakon Francuza. U Španiji imaju Mallorcu, a samo pet od dvadeset klubova u La Ligi je u stranim rukama. Velika iznimka je Njemačka gdje su svi klubovi u njemačkim rukama izuzev RB Leipziga, koji je u vlasništvu austrijske kompanije Red Bull.

“U arapskom slučaju radilo se više o posjedovanju igračke s kojom bi se u osnovi ostvarila društvena vidljivost. U slučaju Kine, njihovi su vlasnici uglavnom tražili kratkoročne povrate i čini se da je došlo do dekapitalizacije igrača. U slučaju američkih ulagača, oni vjeruju da fudbal može nastaviti imati visok potencijal za ekonomski rast u nadolazećim godinama, imaju iskustvo u sportskom polju i to im daje dodatnu prednost. Traže isplativost na srednji rok”, tvrde stručnjaci.

No, ulaganje u evropski fudbal puno je rizika, za razliku od ulganaj u američke klubove. Nedavni primjer ulaganja u Chelsea pokazao je da ogroman novac koji se ubrizgava ne garantira sportski uspjeh i povrat početnih ulaganja. Ako su u sjevernoameričkom slučaju sportska takmičenja u obliku zatvorene lige, što svim ekipama garantira makar minimalni prihod, u evropskom fudbalu to se ne događa i degradacija u kategoriji implicira značajan pad prihoda.

Primjera američkih ulaganja ima mnogo. Kompanija Arctos Partners je u PSG-u, kao i u NBA Golden State Warriorsima, bejzbolskim Boston Red Soxima ili u tim Aston Martina u Formuli 1 ili u Liverpoolu nakon preuzimanja kontrole nad Fenway Sports Grupom. RedBird Capital Partners preuzeo je AC Milan, a fond 777 Partners ima udjele u Sevilli i Evertonu. Fenomen američkog ulaganja javlja se u velikim i malim klubovima. U velikim poput Manchester Uniteda, PSG-a ili Rome, ali i u skromnijima, kakav je Mallorca. Kada su ostala ulaganja u La Ligu u pitanju, Almería je u saudijskim rukama a Granada u kineskim.