Letovi između tržišta Zaljeva i tržišta bivše Jugoslavije dostići će rekordne nivoe ovog ljeta, nadmašivši svoj prethodni najbolji rezultat postavljen tokom ljeta 2019. godine.

To je unatoč tome što je makedonsko tržište izgubilo povezanost s regijom i odsustvu Emiratesa u Zagrebu. Projekcije pokazuju da će tokom ljetne sezone 2024. između Zaljeva i bivše Jugoslavije biti dostupno 952.316 sjedišta, što je 11,8 % više u odnosu na isti period 2019. godine.

Bosna i Hercegovina, koja je popularna među arapskim turistima tokom ljetnih mjeseci, će imati za skoro polovinu tog ukupnog kapaciteta, pri čemu je povećanje operacija iz Saudijske Arabije jedan od glavnih pokretača rasta.

Najprometnija ruta na osnovu količine raspoloživih sjedišta ovog ljeta bit će Dubai – Beograd, saobraća dva puta dnevno tokom cijelog ljeta, nakon čega slijedi linija prijevoznika do Sarajeva, koja će dostići do tri dnevne rotacije između sredine jula i septembra.

Sve u svemu, Flydubai je postao najveća aviokompanija iz Zaljeva koja opslužuje bivšu Jugoslaviju.

Prije pandemije, 2019. godine, bio je drugi po veličini iza Qatar Airwaysa, koji sada zauzima drugu poziciju. Wizz Air Abu Dhabi treći je najveći prijevoznik, a titula je 2019. godine pripala Emiratesu sa svojom jedinom zagrebačkom linijom.

Deset najprometnijih ruta Gulf - EX-YU po raspoloživom kapacitetu, ljeto 2024

Ovog ljeta postoji nekoliko novih ruta iz Zaljeva u regiju, međutim, sve su za Sarajevo, uprkos planovima za nove linije za Tivat i Dubrovnik, koje se nisu ostvarile. Flyadeal iz Saudijske Arabije ulazi na tržište Bosne i Hercegovine od juna uvođenjem sezonskih usluga iz Rijada i Džede. Prijevoznik je takođe prvobitno najavio planove za početak operacija za Tivat, ali nikada nije zakazao letove.

Nadalje, Air Arabia će nakon dvije godine obnoviti saobraćaj između Sharjaha i Sarajeva. Flynas iz Saudijske Arabije razgovarao je s zračnom lukom Dubrovnik o potencijalnim operacijama ove godine, ali u ovom trenutku nije zakazao nikakve usluge, piše exyuaviation.

Najveći zaljevski avioprijevoznici na EX-YU po kapacitetu sjedišta, ljeto 2024