Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić susreo se danas u Sarajevu sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Armin Hodžić upoznao je predsjednika Šefika Džeferovića s općim stanjem u kojemu se nalazi bošnjačka nacionalna manjina u Hrvatskoj. Pritom je obavijestio predsjednika Džeferovića o toku priprema za popis stanovništva u Hrvatskoj 2021. i aktivnostima koje poduzima ispred dva vijeća kojima je uloga da osiguravaju kulturno-društvenu autonomiju bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Šefik Džaferović je izrazio spremnost da pomogne bošnjačkoj manjini u RH tokom kampanje za popis stanovništva.

Tokom razgovora konstatirano je da postoji opći interes da odnosi između Republike Hrvatske i države Bosne i Hercegovine, kao i odnosi hrvatskog i bošnjačkog naroda, budu na višoj i boljoj razini od trenutne.

„Bošnjačka nacionalna manjina u Hrvatskoj ima potencijal da bude i most i zalog u poboljšanju hrvatsko-bošnjačkih odnosa. Nažalost, primjećujemo manjak potrebe za dijalogom kao i svojevrsnu medijsku blokadu u Hrvatskoj kada je riječ o prisutnosti bošnjačke nacionalne manjine u hrvatskom javnom prostoru. Budući da je bošnjačka nacionalna manjina prisutna u svim segmentima hrvatskog društva te da je integrirana na najvišem nivou ovo se ‘zakrčenje’ u odnosima odvija na štetu i Hrvata u Hrvatskoj i onih u Bosni i Hercegovini, a zatim i Bošnjaka u Hrvatskoj i Bošnjaka u matičnoj domovini Bosni i Hercegovini. Bošnjaci nikada nisu osjećali neprijatnost u pružanju ruke prijateljstva prema drugim narodima. Poruke koje mi je prenio predsjednik Šefik Džaferović u tom smislu su za mene ohrabrujuće i motivirajuće“, rekao je Armin Hodžić nakon sastanka za Središnji informativni portal Bošnjaka u Hrvatskoj "Novi glas".