Savezna vlada Austrije uputila je u proceduru nacrt zakona kojim bi se legalizirala eutanazija, koju još zovu i „potpomognuto samoubistvo“, teško bolesnih odraslih osoba, saopćeno je u subotu.

Novi zakon trebao bi postaviti jasne uvjete pod kojim će asistirano samoubistvo biti moguće u budućnosti, a upućivanje u proceduru ovog nacrta dolazi nakon presude austrijskog Ustavnog suda iz decembra prošle godine prema kojoj je zabrana eutanazije protuustavna jer krši pravo osobe na samoodređenje.

„Ozbiljno bolesni ljudi trebali bi imati pristup eutanaziji“, dodaje se u saopćenju iz ureda Savezne vlade.

Novi zakon definira i mjere koje moraju poduzeti hronično ili neizlječivo bolesne odrasle osobe prije same eutanazije. Primjerice, moraju se posavjetovati s dva ljekara, koji moraju potvrditi da je osoba sposobna racionalno rasuđivati. Također se mora poštivati ​​odgoda eutanazije u roku od 12 sedmica nakon donošenja odluke, koja se može smanjiti i na dvije sedmice ako su u pitanju pacijenti u završnoj fazi bolesti.

Ranije ove godine Španija je postala četvrta zemlja Evropske unije koja je dopustila eutanaziju nakon što su zastupnici u parlamentu ove države izglasali odobrenje tog poteza. Isto tako, i u Velikoj Britaniji u petak se raspravljalo o prijedlogu zakona o legalizaciji „potpomognutog umiranja“, iako se na usvajanje ovog prijedloga već dugo čeka.