Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica danas je u Doboju organiziralo Forum “Održive povratničke zajednice u Republici Srpskoj – izazovi i perspektive”.

Jedan od učesnika na forumu bio je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, koji je između ostalog rekao da se rado odazvao učešću na Formu kako bi dao podršku projektima koji će se odnositi na dalju podršku održivom povratku.

"Bosanskohercegovačko društvo i građani u BiH su pogođeni različitim problemima, a najranjiviji dio tog društva jesu povratnici, tako da je to jedan poseban segment društva kojem moramo posvetiti posebnu pažnju. Bez ostanka Bošnjaka i Hrvata u RS i Srba u FBiH ustvari nema zanavljanja, obnove, integracije multietničke supstance BiH, tako da je ovaj najranjiviji dio bh. društva ustvari i šansa da se u velikoj mjeri zanovi i ono društvo kako ga se sjećamo prije rata", naveo je Izetbegović.

Posebno je ukazao na činjenicu da su potrebni projekti koji se direktno odnose na zapošljavanje ljudi, nastavak izgradnje infrastrukture i projekti koji se odnose na sigurnost.

"Dakle, jedan multidisciplinaran pristup ali mislim da je sve lakše kada se osiguraju potrebna sredstva. Tako da će naš poseban fokus biti na tome da se osiguraju sredstva za sljedeća dva mandata, za sljedećih osam godina", poručio je Izetbegović.