Barcelona je prije nekoliko dana odigrala prijateljsku utakmicu protiv argentinskih  Boca Juniorsa u gradu Rijadu, u Saudijskoj Arabiji. Utakmica je bila organizirana u čast Diegu Armandu Maradoni godinu dana nakon njegove smrti.

Međutim, odluka da se odigra utakmica u Saudijskoj Arabiji direktno se kosi sa Statutom kluba a mnogi u Barceloni sada ukazuju na licemjerje i dvostruke standarde. Pogotovo nakon što je klupska uprava na čelu s Joanom Laportom odlučila u Statut kluba ugraditi član koji uključuje "zaštitu i promoviranje Opće deklaracije o ljudskim pravima".

Novi Statut kaže da će se Barcelona "u svojim postupcima, javnim i privatnim, boriti za iskorjenjivanje svih seksističkih, homofobičnih i rasističkih stavova na društvenom i sportskom području, te će osigurati jednaka prava i dostojanstvo svih ljudi" a taj je član Statuta u suprotnosti sa zakonima Saudijske Arabije o feminizmu, ateizmu i homoseksualnosti.

Logično bi bilo da je utakmica odigrana u Španiji, Argentini ili Italiji. Pogotovo u Napulju, gdje je Diego Armando Maradona izgradio svoju legendu, gdje njegovo ime nosi stadion Napolija kao počast najvećem fudbaleru koji je nosio dres tog talijanskog kluba.

Međutim, meč je zakazan u Saudijskoj Arabiji iz jednostavnog razloga: ekonomska nužda i potreba Barcelone da po svaku cijenu zaradi novac. Utakmica je bila čisti posao za koji je Barcelona naplatila dva miliona eura. Ako se računa i španski Superkup koji će se igrati u januaru u toj zaljevskoj zemlji, Barcelona će od Saudijaca zaraditi između 10 i 12 miliona eura.

Sa druge strane, Saudijska Arabija kroz sport pokušava poboljšati svoj međunarodni ugled. Izraz 'sportswashing' se odnosi na kampanju uljepšavanja imidža države u kojoj se sport strateški koristi za skrivanje sistematski kršenja ljudskih prava koja se događaju na određenoj teritoriji.

Iz Amnesty Internationala podsjećaju na samo neke od slučajeva kršenja osnovnih ljudskih prava. Nedostatak slobode izražavanja, desetine aktivista i branitelja ljudskih prava zatvoreni ili u egzilu; visoka upotreba smrtne kazne, s najmanje 40 ljudi pogubljenih između januara i jula ove godine godine, pritužbe na slučajeve torture poput slučaja ubistva novinara Jamala Khashoggija...

"Imidž klubova najvišeg nivoa vrlo je atraktivan način da se popravi imidž zemlje ili osobe čiji je ugled narušen. Organizacija utakmice između Barcelone i Boca Juniorsa, događaja poput Formule 1 ili boks mečeva je samo još jedan korak u saudijskoj strategiji za sportwashinga”, kazali su iz Amnesty Internationala.

"Posljednjih godina saudijske vlasti uložile su mnogo u kampanje odnosa s javnošću kako bi promijenile svoj imidž i pokušale odvratiti pozornost od svog brutalnog obračuna s aktivistima i braniteljima ljudskih prava. Organizirali su utakmicu dva velika svjetska tima kako bi pokazali svijetu prijateljsko i moderno lice, dok je stvarnost unutar zemlje puno drugačija“, dodao je glasnogovornik AI koji pojašnjava kako je sport u centru ekonomskog plana koji je izradila saudijska oligarhija, centru projekta prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

To je osmišljeno kako bi Saudijska Arabija sve manje ovisila o nafti i kako bi diverzificirala svoju ekonomiju. To zahtijeva velika ulaganja što opet garantuje zaradu klubovima poput Barcelone ili Boca Juniorsa. Treba podsjetiti kako je i engleski Newcastle nedavno kupljen od strane Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije.