Učenici osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu od naredne školske godine imat će besplatne udžbenike. Odluka je ovo Vlade Tuzlanskog kantona, koja je putem rebalansiranog budžeta osigurala sredstva za kupovinu za učenike od 1. do 9. razreda.

Jedan od najavljenih prioriteta Vlade Tuzlanskog kantona bio je upravo nabavka besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu, što je u svom ekspozeu najavio i kantonalni premijer Irfan Halilagić.

“Pri završetku je tender i mi radimo na tome da sve bude spremno za početak nove školske godine. Neki roditelji imaju po dvoje i više djece. Svi građani osjete poskupljenja, a ovo je jedan od načina da im pomognemo”, izjavio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona.

Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje i nauku u Skupštini Tuzlanskog kantona, poručio je da su vlasti odlučne u investiranju u obrazovanje, na šta se ne treba gledati kao na “trošak, jer je to investicija za budućnost”.

“Od septembra ćemo imati jedinstven slučaj u Bosni i Hercegovini, a to je da će svi učenici od 1. do 9. razreda dobiti besplatne udžbenike”, izjavio je Čaušević, podsjećajući da ova ideja datira od 2016. godine, ali da su se tek sada stekli uslovi za njenu realizaciju.

Također, ministar Omerović je najavio da će od naredne školske godine biti obezbijeđen i novac za stipendije izuzetno nadarenih učenika i učenika s invaliditetom, kao i za stipendiranje učenika koji se odluče školovati za deficitarna zanimanja. Ranije su dodijeljene stipendije đacima romske populacije i drugih nacionalnih manjina.