Tetris | 23.07.2021.

Bajramski festival u Jemenu

Bijeg od rata

Stotine ljudi prisustvovale su muzičkom festivalu održanom u tvrđavi Kairo povodom Kurban-bajrama u gradu Taizu na jugozapadu Jemena, javlja Anadolu Agency (AA).

REDAKCIJA

Zbog festivala, koji je organizovao Ured za kulturu Ministarstva kulture i informisanja i koji će se nastaviti tokom cijelog praznika, tvrđava Kairo i njen trg bili su prepuni ljudi.

Festival se održava u tvrđavi Kairo, jednom od simbola grada, a koja je izgrađena na planini Sadr.

Abdulhalik Seyf, direktor Ureda za kulturu u Taizu, rekao je za AA da se festival održava od 2018. godine.

Seyf je rekao da festivalom žele poručiti da je Taiz prijestolnica kulture Jemena, uprkos ratnom okruženju.

Omar al-Hamadi, jedan od Jemenaca koji su prisustvovali festivalu, rekao je da su zbog blokade koju su napravili Husi "zarobljeni" na gradskim ulicama i ne mogu pobjeći nigdje.

"Kairska tvrđava predstavlja svjetlost koja gori u mračnom ratnom okruženju i za mene i za mnoge Jemence. Takvi festivali i događaji trebaju nam da bismo izašli iz ratne atmosfere", rekao je Hamadi.

Navedeno je da će polovina prihoda od festivala biti dodijeljena pacijentima s karcinomom.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu poslije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Jemenu, gdje vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, više od 22 od 30 miliona stanovnika treba pomoć i zaštitu.

Prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije, dvije trećine stanovnika Jemena ima poteškoće u pristupu zdravstvenim uslugama.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Razbijen prozor na Medresi "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić"

Na današnji dan 1913. otvorena je palata Direkcije pošta u Sarajevu

Plenkoviću treći mandat, ima čak sedam potpredsjednika

SAMO NA KORAK JE DNO: BiH pala za pet mjesta u indeksu vladavine zakona