Predsjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na svom Facebook profilu prokomentirala je dešavanja u vezi s izborom sudije Ustavnog suda BiH. Kako je odmah na početku istakla, dosljedno, principijelno i kategorički ne da BiH nametnutim.

“Da, u svojstvu sam opozicije, ali ne šutim. Zaklela sam se na preuzimanju mandata zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da ću poštovati Ustav FBiH. Pokušaj manipulacija, koje za cilj imaju 'raspakivanje' države BiH, a time i FBiH, neće proći baš onako kako su se nadali. Birali su me građani i štititi ću njihove interese. Naime, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zahtjevala sam odgovore na pitanja o izboru sudije Ustavnog suda BiH. Možete predpostaviti da je i ovo tema kojoj prethodi politizacija s nesebičnom podrškom 'Trojke' i servilnosti prema HDZ-u”, navela je Bišćević-Tokić.

Dodala je da je i ovoga puta njihova namjera da se izabere sudija Ustavnog suda BiH po volji HDZ-a pruzrokovala niz neragularnosti u samoj konkursnoj proceduri.

“Ne ulazeći u 'igranku' oko imena na listi kandidata, etničke pripadnosti, političkih dugova, upitne stručnosti ili slično, ovoj instituciji sam ukazala na sve manjkavosti konkursnih procedura argumentiranih konkretnim pitanjima. Podsjećanja radi, pitala sam ih da li je Javni oglas u cjelosti podrazumijevao poštivanje Odluke Predstavničkog doma, po kojoj analizi i po čijoj slobodnoj procjeni se zaključilo da je Večernji list pored Dnevnog avaza kao najčitaniji i time skoro jedini relevantni medij za objavu konkursa. Da li su ispoštovane odredbe člana 9 i člana 31. Poslovnika Predstavničkog doma, čime bi se članovima, odnosno zastupnicima, pa i zainteresiranim građanima obezbijedio pristup sjednicama Komisije za izbor i imenovanja s ciljem transparentnosti i zakonitosti. Da li je ispoštovana i procedura informiranja javnosti o održavanju komisije, što se naravno moralo uraditi. Da li su uopće legitimne odluke Predstavničkog doma o obrazovanju radne grupe za provođenje procedure izbora i imenovanja. Posebno sam akcentirala i pitanje nadležnosti ove Radne grupe, te njihovih eventualnih prekoračenja ovlasti”, nabrojala je.

Ističe da ne morate biti posebno pravno upućeni da shvatite važnost pozicije sudije Ustavnog suda BiH, čiji zadaci će biti upravljanje pravnom sudbinom građana BiH.

“S obzirom na to da Ustavni sud BiH ima nezamjenjivu ulogu u demokratskom društvu i u ostvarivanju vladavine prava, ne smijemo šutjeti na ovakav način izbora sudije Ustavnog suda BiH. Ovakav 'lom preko koljena', posebno neki poluvješto iscenirani, koji bi trebao biti rezultat nečijih dogovora i političkih trgovina. To mora biti stručna, moralna i objektivna osoba. A da bi bilo koji od njih čista obraza sjeo na ovu nimalo laku fotelju, mora prije svega proći zakonske procedure za koje sam argumentirala da su ovdje prekršene. Dakle, prvo, pravne procedure, a onda sudija”, zaključila je Jasmina Bišćević-Tokić uz napomenu da svakom sugrađaninu može na upit i dokumentirati detaljan sadržaj svog delegiranog pitanja i uvjeriti ga u ozbiljnost i težinu ove teme.