U Istanbulu je danas otvorena biblioteka Rami, preuređeni i obnovljeni impozantni kompleks historijske vojne kasarne, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da to zdanje nije kreirano samo kao biblioteka, već po uzoru na kulturne centre u kojima se mogu održavati različite manifestacije i skupovi.

Kasarna Rami u Istanbulu, koja ima 250-godišnju historiju, pretvorena je u biblioteku nakon godinu i pol dana obnove. Predstavljena je kao najveća biblioteka u Turkiye i jedna od najvećih u Evropi, a u policama posjeduje više od dva milijuna knjiga za različite dobne kategorije.

Predsjednik Turkiye i prva dama Emine Erdogan posjetili su biblioteku prije svečanog otvaranja. Erdogan je na ceremoniji kazao da će biblioteka za mlade i sve posjetioce biti otvorena 24 sata tokom svih sedam dana u sedmici.

˝Približavamo se korak po korak našem cilju da 100. godišnjicu osnivanja naše Republike dočekamo sa 100 novih biblioteka˝, kazao je Erdogan.

Predsjednik je također kazao da će Turkiye nastaviti uvozit knjige iz cijeloga svijeta i međunarodni karakter biblioteke Rami učiniti mnogo izraženijim.

Najavio je nastavak borbe za razvoj i prosperitet Turkiye na svim poljima.

˝Danonoćno radimo za Turkiye koja ne prati nego predvodi, i Turkiye koja proizvodi, a ne samo konzumira ono što joj se nudi u kulturi i na drugim poljima˝, poručio je Erdogan.

Biblioteka Rami ima pejzažnu površinu od 51.000 kvadratnih metara, po čemu je najveća na svijetu. Ima i kapacitet od 4.200 sjedećih mjesta, po čemu je među tri najveće u svijetu. Posjeduje i odjele za sve uzrasne grupe, počevši od igraonice i radionica za najmlađe u dobi do tri godine.

U tom impozantnom kompleksu će se održavati različite nacionalne i međunarodne izložbe, konferencije i manifestacije.

Kompleks novootvorene biblioteke izgrađen je u stilu narodnog vrta. Posjetioci će imati i pristup internetu, kafeterijama i galerijama, a svakako će i šetnja njenim dvorištem biti posebno zadovoljstvo.