U najnovijem izvještaju Svjetske banke ocjenjuje se da se globalni rast naglo usporava u svjetlu povećane inflacije, viših kamatnih stopa, smanjenih investicija i poremećaja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

U Bosni i Hercegovini je u 2022. privredni rast iznosio 4 posto, dok je projekcija za 2023. rast od 2,5 posto, a za 2024. godinu 3 posto.

U prošloj godini ekonomski rast Bosne i Hercegovine bio je drugi najbolji u regionu zapadni Balkan, najbolja je bila Crna Gora sa rastom od 5,9 posto, dok su ostale zemlje – Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo bile iza nas.

S obzirom na osjetljivu ekonomsku situaciju, bilo koje novo negativno kretanje, kao što su inflacija veća od očekivane, naglo povećanje kamatnih stopa da bi se obuzdala inflacija, obnavljanje pandemije COVID-19 ili eskalacija geopolitičkih tenzija, moglo bi globalnu ekonomiju gurnuti u recesiju, navode iz Svjetske banke i dodaju da bi to bilo prvi put da se u razdoblju od preko 80 godina u istoj deceniji javljaju dvije globalne recesije.