Sinoć se u Kamenici kod Zvornika desio deseti napad na Bošnjake-povratnike ove godine. Napadnut je i pretučen Senad Sejfić iz Gornje Kamenice. Sejfić se vozilom kretao pored džamije idući na namaz kada je naišlo nekoliko vozila iz smjera Šekovića. Osobe iz vozila su opkolile Sejfića te ga premlatili dok je sjedio u automobilu, vezan sigurnosnim pojasom.

Jutrom se saznalo kako je riječ o maloumnicima pod šajkačama koji su se vraćali s nekakvog teferiča na kojem su se pojavili Milorad Dodik i Jelena Trivić, mlada nada političke scene u entitetu Republika srpska. Reformski nastrojena Trivić, poznata po simpatijama prema četničkom pokretu, koje je ispaljivala sa svojih profila na društvenim mrežama.  

Na ovaj su napad sinoć i jutros reagirali tek mediji iz Federacije Bosne i Hercegovine, te povratnici u manji bosanskohercegovački entitet. Ostali šute.

Šute predstavnici Bošnjaka u državnoj vlasti nakon još jednog napada na povratnike. I to napada u mjestu koje je poznato kao Dolina masovnih grobnica. Gdje je pronađeno 14 masovnih grobnica. U samo jednoj od njih nađeno je 1.000 takozvanih slučajeva. 

Šuti Elmedin Konaković. On je tokom vikenda bio zauzet pućenjem usana za selfije i pisanjem bljutavih statusa po Facebooku povodom vlastitog rođendana. Šuti i Sevlid Hurtić. Što i nije loše. Jer kada progovori, uglavnom, priča besmislice.

Šuti i Edin Forto. On ionako za sebe kaže da nije Bošnjak pa ga se možda napad na povratnika i ne tiče. Forto ne zna gdje je Kamenica. Na spomen Kamenice Forto pomisli na školjke. Koje odlično idu uz hladno vino. Jer Forto se bavio vinom ovih dana u parlamentu, svidjelo mu se valjda uz svakodnevno gutanje žabljih bataka na evropskom putu.

Šute i ne progovaraju, iako su do sada na sve imali odgovor. I komentar. I za respiratore, i za koronu, i za auto-ceste. Sada šute. Jer smatraju to, valjda kompromisom. I konsenzusom.

Zato ne šuti Nenad Nešić. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine. Onaj za kojeg je Elmedin Konaković kazao da je “najbolji ikada”. Ali Nešić traži, pazite sada, od nadležnih policijskih agencija i Tužilaštva Bosne i Hercegovine da hitno otkriju ko su autori i ko je postavio “sramne i prijeteće transparente” ispred Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Briga Nešića za Kamenicu i napade na povratnike, Nešić ističe da je zapanjen bahatošću onih koji su postavili transparent i da je očito da oni smatraju da su Tužilaštvo i Sud njihovi instrumenti, te da će proći nekažnjeno.

Nešić radi svoj posao. Ono za što je poslan u Sarajevo i zašto je postavljen na ministarsku poziciju, nakon što je na “kompromise i konsenzuse” “trojka” pristala u Dodikovom rakijskom podrumu u Laktašima, Nešić obavlja odlično. I time se glasno hvali. 

Forto, Hurtić i Konaković još šute. Traže po kartama da vide gdje je ta Kamenica o kojoj jutros pišu po portalima. Moguće i ljuti što se nesretni Sejfić našao baš na putu fanova Jelene Trivić. Pa im, gazdama “trojke”, pokvario sunčani vikend.