Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić u javnim izjavama tvrdi da je politička situacija u Distriktu stabilna, te da ova lokalna zajednica njeguje kulturu dijaloga. Milić u izjavama ove vrste ne zaboravlja dodati da mediji ponekad daju iskrivljenu sliku o distriktu. Ovu mantru prihvatio je i gradonačelnik distrikta Esed Kadrić, dok se Anto Domić, na tu temu oglašava sporadično ili nikako, što pokazuje da mu to nije prioritet sve dok se ne zadire u njegove interese i privilegije.

Za Milića i političku opciju koju zastupa situacija u Brčkom je stabilna sve dok se nekažnjeno proslavlja neustavni Dan Rs-a, dok se otvaraju izložbe negatora genocida, dok javna Bolnica slavi krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog, dok se tiho i uz podršku nekih institucija pravosuđa prenose ovlasti sa Brčko distrikta BiH na entitet Rs, dok policijom upravlja njegov kadrovik i dok specijalci s dugim cijevima mogu u svakom trenutku i bez ikakvog suvislog obrazloženja zauzeti Skupštinu, sve dok šutnja pokriva činjenicu da su maskirani policajci surovim prijetnjama primorali šefa kabineta gradonačelnika da napusti Brčko, dok pendreci mogu braniti i remetiti proslavu državnih praznika, dok je šef kancelarije za borbu protiv korupcije ratni načelnik policije, dok se budžetskim novcem finansiraju provokativni i retrogradni kulturni programi pod okriljem SKD “Prosveta”, dok tajkuni koji finansiraju i njega i šefa mu, Milorada Dodika, mogu na različite načine namaknuti dovoljno novca da vuk bude sit i ovce na broju.

Dodikov osnovni cilj je da neustavno prenese državne ovlasti na entitet Rs i tako pokaže da je entitet nosilac izvornog suvereniteta u Bosni i Hercegovini, a ne država. Isto to, čine njegovi poslušnici u Brčko distriktu. Odavno je započeo prijenos ovlasti s Brčko distrikta BiH na entitet Rs u formi Zakona o advokatima i Zakona o notarima…, dok Apelacioni sud u Brčkom konstatira da taj prijenos ovlasti s Distrikta na entitet nije u koliziji s Konačnom arbitražnom odlukom i nalozima supervizora. Primjenom entitetskih zakona u Distriktu ruše se temelji Konačne arbitražne odluke za Brčko i koncept ustrojstva Brčko distrikta u kojem važe isključivo zakoni Distrikta i zakoni države Bosne i Hercegovine.

Situacija u Brčkom je “stabilna” sve dok supervizor recitira tirade o demokratiji, multietničnosti i borbi protiv korupcije. Kad sve te tirade usaglasi s aktuelnim koordinatorom vlade distrikta, čaršijski smijeh odjekuje Savom sve do njezinog ušća u Dunav.

Podsjećamo, policija Brčko distrikta BiH sinoć je, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zaustavila kolonu vozila s istaknutim zastavama Bosne i Hercegovine i Armije Republike Bosne i Hercegovine, nakon što su, kako navode, uočili da u pojedinim vozilima sjede osobe s fantomkama na glavama.

“Sve osobe koje su sinoć identifikovane u spontano formiranoj koloni, a koje su svojim ponašanjem narušile javni red i mir će biti procesuirane u skladu sa Zakonom o prekrašajima Brčko distrikta BiH”, saopćili su iz Policije Brčko distrikta BiH.