Ministar vanjskih poslova Türkiye Mevlut Cavusoglu osvrnuvši se na trilateralni sporazum postignut s Finskom i Švedskom, kazao je kako ove države moraju poštovati dokument, u suprotnom neće biti primljene u NATO, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je tokom gostovanja u programu uživo NTV-a odgovarao je na pitanja u vezi s aktuelnim temama.

Govorio je i o trilateralnom sporazumu između Türkiye, Švedske i Finske.

"U dokumentu kojeg smo im dali, u svjetlu dokaza, dokumentujemo da su PYD i PKK međusobno povezani. Isto tako, dajemo dokumente i dokaze o teroristima koje će izručiti, te osobama koje su učestvovale u terorističkim aktivnostima, podržavale terorizam i učestvovale u zločinu", kazao je Cavusoglu.

Dodao je kako SAD pokazuju dvoličnost i dvostruke standarde.

"Imaju ih i Francuska i neke druge zemlje. Pokušali su i tako pronaći hrabrost riječima: 'Pogledajte i SAD ih podržava', ali mi smo jasno rekli svoje uslove", kazao je Cavusoglu.

Dodao je kako su ove zemlje došle u situaciju da prihvate te uslove.

"Tu su jasno naznačeni svi vidovi terorizma, svi ogranci, paravani. Naposljetku, moraju se pridržavati ovog dokumenta. Ako se ne budu pridržavali, nećemo ih primiti u NATO", kazao je Cavusoglu.

Upitan je šta će se dogoditi ukoliko se Finska i Švedska nakon mogućeg članstva ne budu pridržavale stavki iz sporazuma.

Cavusoglu je odgovarajući na pitanje podsjetio kako postoji dokument, kao i sporazumi sa SAD-om i Rusijom.

"I oni su trebali ove teroriste povući 30 kilometara južno, ali nisu. U posljednje vrijeme teroristička organizacija je intenzivirala napade kako u Siriji tako i iz Sirije ka našoj teritoriji", rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako Türkiye eliminira prijetnje u blizini svoje granice.

"Ako se ove zemlje ne budu pridržavale datog obećanja, poduzet ćemo korake u skladu s tim. Türkiye, kada postoji prijetnja prema njoj, ne gleda ko je iza toga, ko je u tom poslu, ne sluša, već radi ono što treba i poražava. To je to", rekao je Cavusoglu.