Napustili su Siriju prije tri godine nakon što su zbog granate koja je eksplodirala na tržnici u Idlibu amputirali nogu ocu Munziru al-Nazzalu, ali ono čega se porodica najviše boji je budućnost njihovog petogodišnjeg sina Mustafe, koji je rođen bez udova što je bila posljedica urođene bolesti: Tetra-amelija sindrom.

To je vrlo rijetka genetska bolest koja uzrokuje da se beba rodi bez ruku i nogu, a može uzrokovati i druge malformacije u kosturu, licu, glavi, srcu, plućima, nervnom sistemu ili genitalnom području.

Ova genetska promjena može se dijagnosticirati čak i tokom trudnoće, pa stoga, ovisno o težini identificiranih malformacija, opstetričar može preporučiti pobačaj, budući da mnoge od tih malformacija mogu ugroziti život beba nakon rođenja.

Uzrok bolesti u Mustafinom slučaju nije utvrđen, ali njegova je majka tokom trudnoće uzimala lijekove za suzbijanje posljedica bombardiranja sarinom, što je moglo utjecati na fetus.

Danas žive na jugu Turske, siromašno, zahvaljujući pomoći Crvenog polumjeseca, s druge dvije male kćeri, Sajidom i Nurom, s kojima se Mustafa igra bez osmijeha ali s nevjerojatnom energijom, kaže njegov otac. Video koji je snimio svojim mobitelom koji pokazuje kako se Mustafa igra brzo je postao viralan.

Djetetu je potrebno liječenje i protetika koju porodica ne može priuštiti, posebne elektronske proteze a uz to Mustafa mora na nekoliko intervencija, jednu za želudac, a drugu za genitalije, što bi trebalo učiniti što prije. Stoga je ova slika koju je napravio fotograf Mehmet Aslan probudila nadu da će nekako naći način da pomognu Mustafi.

Dobitnica prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Sieni, fotografija je napravljena kako bi se skrenula pažnja na situaciju brojnih izbjeglica, ali i na konkretnu potrebu. Otac je obišao sve moguće bolnice i počinje očajavati, kaže fotograf dodajući kako bi fotografija koju vidi cijeli svijet otvarila vrata nadi.

Zapravo, dvije bolnice u Rimu već su ponudile izvođenje intervencije. Italija bi mogla biti zemlja domaćin Mustafinoj porodici.

Otac sanja o budućnosti svog sina: da bude izumitelj. Kaže da je jako inteligentan i kreativan, da bi mogao biti inženjer, samo da dobije priliku. Na snimci se vidi kako svojim batrljcima rukuje ekranom mobitela (ima nekoliko prstiju na jednoj ruci koji mu to omogućuju). Svaki dan mi govori da želi u školu, da mu je to najveća želja – kaže otac, dodajući:“I on želi odrasti da ima noge, jer kad nas pita kada će ići u školu i kada će imati noge i ruke, mi mu kažemo kad bude stariji”.