Advokatica Jenna Ellis u utorak je na sudu priznala krivicu u slučaju organiziranog kriminala u Georgiji koji se odnosi na pokušaj Donalda Trumpa da nelegalno promijeni rezultate izbora 2020. godine. Ellis je tako postala treća pravna savjetnica bivšeg američkog predsjednika koja je priznala krivicu, zadajući tako snažan udarac Trumpovoj odbrani. Ovim priznanjima povećan je pritisak i na druge njegove saradnike da sklope nagodbe s tužiocima.

Trump i još osamnaest saučesnika, uključujući osam advokata, optuženi su za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji koja je imala za cilj da ospori pobjedu Josepha Bidena. Datum suđenja još nije zakazan, ali niz aktivnosti koje je do sada poduzela tužiteljica Okruga Fulton u Georgiji Fani Willis pokazuju da je proces usmjeren na one koji su pružali pravne savjete Trumpu tokom mjeseci nakon izbora.

Tokom vrlo emotivnog saslušanja pred sudom u Atlanti, Jenna Ellis, bivša pravna savjetnica Trumpove kampanje, priznala je krivicu za optužbe u zamjenu za izbjegavanje zatvorske kazne. Pravni posmatrači kažu da tužiteljica Willis ide prema Trumpovom unutarnjem krugu, uključujući njegovog bivšeg advokata Rudyja Giulianija, kako bi ojačala svoj slučaj protiv samog Trumpa.

Clint Rucker, advokat koji je radio s Willis kao tužiteljicom okruga Fulton na slučajevima organiziranog kriminala, rekao je da se pozicija tužiteljstva jača sa svakim priznanjem.

"[Ellis] je sjedila za stolom... To će biti zaista ključno", rekao je Rucker, dodajući da će Ellisino svjedočenje tokom suđenja naštetiti Giulianiju jer su blisko sarađivali.

Bivši gradonačelnik New Yorka trenutno nema advokata u slučaju u Georgiji, a njegov portparol nije želio dati komentar. Giuliani se izjasnio da nije kriv.

Tridesetosmogodišnja Ellis slijedila je postupke Trumpovih pravnih savjetnika Sidney Powell i Kennetha Chesebra, koji su prošle sedmice pristali da sarađuju s tužiteljima, i postala ukupno četvrta optužena osoba koja je u ovom slučaju prihvatila sudsku nagodbu. Njena je nagodba slična onoj koju je prihvatio Chesebro; oboje su priznali krivicu za jednu krivičnu optužbu. Chesebro je pisao pravne memore kojima je utvrđena strategija za poništenje rezultata izbora 2020. godine. Powell je priznala krivicu za prekršaje u vezi sa zavjerom za kopiranje opreme za glasanje i podataka o glasačima u ruralnom okrugu Georgije.

Tužitelji su postigli dogovor s advokatima da će svjedočiti na suđenju Trumpu ako budu pozvani, nadajući se da će njihovo svjedočenje imati presudan utjecaj na porotnike da donesu odluku protiv Trumpa zbog nelegalnih akcija koje je poduzeo kako bi preokrenuo izborni poraz protiv Bidena. Ellis je bila bliska savjetnica Giulianiju dok je putovao po Pennsylvaniji, Arizoni i Georgiji i pozivao savezne zakonodavce da ponište Bidenu pobjedu na osnovu lažnih tvrdnji o masovnim izbornim prijevarama.

Jenna Ellis prva je optužena osoba koja je javno pročitala pismo izvinjenja pred sudom. Plačući, rekla je da je trebala više istražiti tvrdnje o izbornim prevarama koje je iznijela krajem 2020. godine dok je putovala sa Giulianijem. "Nisam obavila svoje odgovarajuće istraživanje", rekla je. "Da sam znala tada ono što sada znam, odbila bih da zastupam Donalda Trumpa u ovim postizbornim slučajevima. Gledam na to iskustvo s dubokim kajanjem."

Sudija Višeg suda Fulton Countya Scott McAfee odobrio je kaznu koju je sa Ellis dogovorio utred tužiteljice Willis: pet godina uvjetne kazne, uz 5.000 dolara naknade i 100 sati volonterskog rada.

Kao dio njenog dogovora s tužiteljima, priznala je krivicu za pomaganje i podsticanje podnošenja lažnih izjava, prije svega, svjedočenja Giulianija pred senatskim pododborom Georgije u decembru 2020. godine da su desetine hiljada glasačkih listića poslati poštom bili falsificirani i da su glasački aparati netačno čitali glasove. To implicira da je Giuliani počinio krivično djelo, rekli su pravni stručnjaci.

Optužen je da je nagovarao senatore Georgije da prekrše svoje zakletve tako što će birati alternativne elektore, namjerno iznositi lažne tvrdnje o izbornoj prevari i falsificirati dokumente kako bi pripremili teren za taj plan. Četvrti optuženi koji je prihvatio nagodbu, biznismen iz Georgije Scott Hall, priznao je samo neke sitnije prekršaje.  

Trumpov advokat Steve Sadow napomenuo je da nijedan od četiri optuženika koji su prihvatili dogovore nije priznao krivicu za krivično djelo organiziranog kriminala koje je srce slučaja. Bivši predsjednik je izjavio da nije kriv. "To pokazuje da se ovaj slučaj svodi samo na trgovanje tužiteljice Willis“, rekao je Sadow.

Ipak, advokat krivičar E. Jay Abt, predviđa da će se fokus tužilaštva prebaciti na Trumpa i njegove bliske savjetnike: Giulianija, bivšeg Trumpovog šefa predsjedničkog kabineta Marka Meadowsa i Johna Eastmana, još jednog advokada bivšeg američkog predsjednika. Eastman je izjavio kako neće priznati krivicu, a njegovi advokati kažu da je optužen zbog posla koji inače radi, a to je davanje pravnih savjeta.

(Izvor: The Wall Street Journal)