Cijena afganistanskog opijuma vrtoglavo raste. Kilogram derivata od maka, izvora narkotičkih analgetika poput morfija i jačih derivata poput heroina, na tržištu stoji oko 376 eura. To je gotovo pet puta više od one zabilježene 2022. godine, što predstavlja najvišu razinu u dva desetljeća. Zabrana uzgoja koju je uveo talibanski režim uveliko je utjecala na proizvodnju maka u svim regijama te planinske zemlje, donedavno glavnog opskrbljivača makom u svijetu, javlja El Pais.

Na nacionalnoj razini, prema procjenama Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), uzgojne površine maka smanjile su se za 95,3% u 2023. godini (sa 233.000 hektara na 10.800 hektara). Pad je poremetio krhku ekonomiju za koje se činilo da se stabilizirala krajem 2022. u poređenju sa padom nakon 15. augusta 2021. godine, kada su talibani ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad zemljom.

Zabrana je dodatno pogoršala bolnu tačku u zemlji u kojoj milioni ljudi pate od gladi, zbog desetljeća oružanih sukoba, korupcije, političke nestabilnosti i koja sada također trpi posljedice klimatskih promjena s teškim sušama i niskim temperaturama tokom zima. “To je poljoprivrednike koštalo više od milijardu dolara izgubljenog prihoda, ne uključujući gubitke povezane s preradom, trgovinom i izvozom opijata”, objašnjava William Byrd, viši stručnjak za Afganistan pri američkom Institutu za mir.

Svjetska banka procjenjuje da se afganistanski BDP smanjio za 21% u 2021. i još 6% u 2022. Brzina rasta ekonmoje je ostala slabo tokom cijele prethodne godine, a izgledi za 2024. su loši, s obzirom na nastavak zabrane opijuma i smanjenje isporuke humanitarne pomoći, do čega je došlo s povratkom talibanskog režima.

Od kasnih 70-ih opijum je igrao temeljnu ulogu u toj zemlji, posebno u ruralnim područjima. U 2022. godini ovaj je proizvod sudjelovao s jednom trećinom ukupne vrijednosti nacionalne poljoprivredne proizvodnje, navodi UNODC. Na razini domaćinstava njegova prodaja predstavlja do 50% prihoda porodica. U nekim je regijama zauzimao značajan dio zemlje. U Helmandu, području na jugu, poprištu stotina ubistava koja su gotovo uvijek izvodili talibani, petina zasađene zemlje bila je pod makom.

“U nekim okruzima taj je udio bio još veći i istisnuo je vrlo relevantnu hranu, poput pšenice”, navode izvori Ujedinjenih naroda. Sada pšenica ponovo puni polja, jer joj se ciklus klijanja poklapa s ciklusom maka. Analiza usmjerena na četiri pokrajine (Farah, Helmand, Kandahar i Nangarhar, koje su činile 74% proizvodnje maka u 2022.), pokazala je da je približno 68% obradive zemlje ponovno zasijano žitaricama. To znači manje resursa. Jer dok se hektar pšenice prodaje za 770 dolara, hektar maka donosi oko 10.000 dolara, ističe se u izvještaju Ureda UN-a.

Afganistanski opijum koristi se za proizvodnju 95 posto heroina koji se konzumira u Evropi, kaže Orzala Nemat, naučna saradnica u Humanitarian Policy Group, u članku objavljenom u Chatham Houseu, think tanku sa sjedištem u Londonu. "Zabrana bi mogla dovesti do globalne nestašice i malo je vjerojatno da će Mjanmar, sada vodeći proizvođač maka, i druge zemlje, moći popuniti prazninu u kratkom roku", kažu izvori UNODC-a. To znači manje heroina a takav pad dovodi do smanjenja čistoće ili zamjene heroina drugim tvarima na maloprodajnim tržištima, od kojih neke mogu biti još štetnije, poput fentanila, objašnjava UNODC.

Ovo nije prvi put da su talibani zatvorili slavinu za opijum. Činili su to za vrijeme njegova prethodnog režima (1996.-2001.). Veto je bio sličan sadašnjem, tada je bilo dovoljno rezervi među poljoprivrednicima, što je poslužilo da se situacija prebrodi i nastavi poticati potražnja za nedopuštenim drogama. Međutim, danas je nepoznato kolika je količina opijumskog maka i drugih opijata u zalihama.