U poslijepodnevnim satima 17. marta 2019. Mahmud Gharib, 24-godišnji egipatski student, imao je sastanak s prijateljem u kafiću u gradu Aleksandriji. Kad se mladić nalazio nekoliko metara kafića, grupa muškaraca odjevena u civilnu odjeću koja se predstavila kao osiguranje privela ga je i odvezla minibusom. Nekoliko sedmica kasnije, porodica je saznala da je Gharib dobro u zatočeničkom centru, zahvaljujući pismu koje im je njegov brat, u zatvoru, uspio u tajnosti poslati.

Pola godine kasnije, egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je saopćenje od šest redova u kojem se tvrdi da su snage sigurnosti ubile devet pripadnika Muslimanske braće – koju Al Sisijev režim smatra terorističkom grupom u zemlji - u dva "skrovišta", jednom u Kairu a drugom na sjeveroistoku glavnog grada. U tekstu je identificiran samo jedan od njih: Mahmud Gharib, koji je nazvan vođom „naoružane islamističke grupe“.

Kad je njegova porodica uspjela preuzeti tijelo, nakon 50 dana čekanja morali su ga pokopati bez dženaze, u prisustvu snaga sigurnosti i bez mogućnosti da vide tijelo.

Gharib nije bio jedini koji je posljednjih godina u Egiptu umro u slično bizarnim okolnostima. Njegov slučaj uključen je u izvještaj Human Rights Watcha, objavljen sinoć u Egiptu, u kojem se navodi da su, između 2015. i 2020. godine, snage sigurnosti bez sudske presude imale priliku pogubiti veliki broj ljudi, optuženih da su teroristi. Njihova je smrt kasnije prikrivena navodnom pucnjavom. Ta NVO napominje da su mnogi bili u pritvoru ili da nisu predstavljali neposrednu opasnost.

“Svi oni koji pomno prate Egipat znaju da posljednjih godina snage sigurnosti rade van zakona, gotovo potpuno nekažnjeno, bez ikakve odgovornosti za zloupotrebe: otimaju, nestaju i muče koga god žele. Sada također dokumentiramo da su neki od otetih i nestalih hladnokrvno ubijeni", kaže Amr Magdi, autor izvještaja.

U razdoblju obuhvaćenom istragom, snage sigurnosti ubile su najmanje 755 navodnih "militanata" ili "terorista", od kojih se većina povezuje s Muslimanskim bratstvom, u 143 navodna slučaja pucnjave ili oružanog sukoba, kako stoji u 123 izjave iz Ministarstva unutarnjih poslova i izvještaja u medijima.

Ove su se epizode pojačale od juna 2015., nakon što je predsjednik Abdelfatá Al Sisi pozvao na "brzu pravdu" nakon nekoliko nasilnih napada koje su izvršile naoružane „islamističke“ grupe, navodi HRW.