Tako će umjesto Čolić u Komisiji biti Elzina Pirić (Pokret demokratske akcije), dok umjesto Gabele dolazi Petar Galić iz HDZ-a.

- Izmjene su dogodile i sada je otvoren put imenovanju Marina Vukoje, kandidatu HDZ-a u Ustavni sud BiH. Sve su ovo omogućili principijelni Damir Mašić i Aner Žuljević iz SDP-a, članovi Komisije - kazao je Mešalić za Faktor.

Inače, tokom nastavka 10. sjednice Zastupničkog doma PFBiH Admir Čavalić (SBiH) kazao je kako je za ove promjene u Komisiji saznao od Mešalića i zatražio da svi zastupnici dobiju u pismenoj formi izvještaj s današnjeg zasjedanja Komisije za izbor i imenovanja.

Većinom glasova vladajuće koalicije odbijen je prijedlog Kluba Stranke demokratske akcije da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti uvrsti Prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

Kako su saopćili iz SDA, ovaj Prijedlog je još u februaru ove godine u proceduru uputio Klub SDA, a njegovim usvajanjem bi se konačno stvorile pretpostavke za diverzifikaciju snabdijevanja prirodnim gasom i umanjila bi se ovisnost BiH o ruskom gasu.

- Podsjećamo da je Zastupnički dom FBiH na sjednici održanoj 21. decembra 2021. godine već usvojio Prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska. Međutim, on je skinut sa dnevnog reda Doma naroda Parlamenta FBiH, da bi aktuelni saziv Vlade FBiH bez jasnog obrazloženja povukao Prijedlog iz parlamentarne procedure - istakli su u reakciji iz SDA.

(FAKTOR)