Moderna legenda o čudovištu iz Loch Ness rođena je kada se 2. maja 1933. u lokalnim vijestima pojavio tekst viđenje. Novine Inverness Courier prenose izvještaj o lokalnom paru koji tvrdi da je vidio “ogromnu životinju kako se kotrlja i uranja na površinu”.

Priča o "čudovištu" (naziv koji je izabrao urednik Couriera ) postaje medijski fenomen, s londonskim novinama koji šalju dopisnike u Škotsku, a cirkus nudi nagradu od 20.000 funti za hvatanje zvijeri.

Nakon što je 2. maja u novinama objavljeno viđenje u aprilu 1933., interesovanje je stalno raslo, posebno nakon što je drugi par tvrdio da je video životinju na kopnu.

Istražitelji amateri su decenijama gotovo stalno bdili, a 1960-ih nekoliko britanskih univerziteta pokrenulo je sonarske ekspedicije u jezeru. Na kraju ništa nije pronađeno, ali u svakoj ekspediciji operateri sonara su otkrili neku vrstu velikih, pokretnih podvodnih objekata.

Godine 1975. druga ekspedicija je kombinirala sonar i podvodnu fotografiju u Loch Nessu. Fotografija je rezultirala da, nakon poboljšanja, izgleda da pokazuje nešto što je nejasno podsjećalo na ogromno peraje vodene životinje.

Dalje sonarne ekspedicije 1980-ih i 1990-ih rezultirale su neuvjerljivijim očitanjima. Otkriće iz 1994. da je poznata fotografija iz 1934. bila potpuna prevara samo su malo prigušila entuzijazam turista i istražitelja za legendarnu zvijer iz Loch Nessa.