Već drugu godinu zaredom, zapadne sankcije sprečavaju ruske zvaničnike i oligarhe da prisustvuju Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u švicarskom ski-odmaralištu u kojem se održava godišnji skup ultrabogatih.

To je dobrodošla vijest za mnoge — uključujući zapadne zvaničnike koji su proteklih 11 mjeseci pokušavali uvjeriti međunarodnu zajednicu da se kloni Moskve zbog njenih akcija u Ukrajini. I to je pobjeda za Ukrajince koji prisustvuju ovogodišnjoj konferenciji jer pojačavaju svoje pozive za više oružja od saveznika, piše Politico.

Ali to također tjera svjetske izvršne direktore da se bore s novom realnošću kako raditi u svijetu u kojem rad s Rusijom nije opcija.

Nekada su najviši svjetski poslovni rukovodioci pijuckali votku preko leda u Ruskoj kući, nezvaničnoj ambasadi zemlje na forumu, i žurili da sklope dogovore sa ruskim oligarsima i finansijskim liderima - od energetskih tajkuna do farmaceutskih giganata.

Čak i usred sankcija koje su SAD i Evropa uvele 2014. godine, Rusija je uspela da privuče strane investicije. Kiril Dmitriev, čelnik ruskog fonda za direktna ulaganja, jednog od državnih fondova za državno bogatstvo, iskoristio je svoju funkciju da uvjeri kompanije i vlade da, iako sankcije ograničavaju njihovu interakciju, posao ipak može napredovati. A neke kompanije su ostvarile veliku dobit potpisivanjem zajedničkih ulaganja i drugih projekata.

Sada, međutim, zapadne sankcije donesene nakon ruske invazije na Ukrajinu — neke od najstrožijih koje su ikada uvedene protiv Moskve — isključuju glavne moćne posrednike u zemlji. A rusko odsustvo u Davosu dovodi do toga da zvaničnici i poslovni šefovi postavljaju pitanja iza kulisa o tome koliko dugo globalna poslovna zajednica može ignorisati Moskvu i istovremeno pronaći nova tržišta za energiju, metale i hranu.

"Trenutno još uvijek postoje pitanja o tome da li postoje dobre dugoročne zamjene za rusku naftu i plin", rekao je jedan naonimni zapadni zvaničnik u Davosu.

Osim toga, “pretvorili su se u jednog od vodećih izvoznika žitarica... i to su učinili pod sankcijama, a dijelom i kao odgovor na sankcije”, rekao je Thomas Graham, koji je bio specijalni pomoćnik predsjednika i viši direktora za Rusiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost za vrijeme administracije Georgea W. Busha. Rusija je počela uspostavljati svoj poljoprivredni sektor prije nego što su sankcije stupile na snagu, rekao je Graham. Ali nakon što je Zapad počeo da naplaćuje te finansijske mjere, Rusija je uložila velika sredstva u proizvodnju pšenice u zemlji, umjesto da se oslanja na uvoz, kako bi prehranila svoj narod.

Moskva je u proteklih osam mjeseci u određenoj mjeri izdržala sankcije, pronalazeći alternativne rute za uvoz preko partnera poput Kine i zemalja na globalnom jugu.

„Sankcije nisu imale onakvu vrstu neposrednog uticaja za koji su ljudi na Zapadu mislili da bi mogli da imaju“, rekla je Angela Stent, saradnik istraživačkog centra Brookings Institution u Vašingtonu.

Rusija takođe nije prisustvovala prošlogodišnjem sastanku, koji je održan u maju, tri mjeseca nakon invazije. Stručnjaci i zvaničnici vjeruju da će sankcije uništiti rusku ekonomiju. Mjesec dana kasnije, ruska vlada je prvi put poslije decenija kasnila sa otplatom spoljnog duga. Ali kako su mjeseci prolazili, ekonomija zemlje je počela da se prilagođava novoj normalnosti.

Danas su police trgovina prehrambenim proizvodima još uvijek opskrbljene i život je, uglavnom, nastavio da teče normalno za ljude koji žive u zemlji. Kineski brendovi sada zauzimaju gotovo jednu trećinu ruskog tržišta automobila nakon što su zapadne kompanije pobjegle iz zemlje zbog sankcija, prema podacima koje je prikupio Reuters.

To je izazvalo strah među bivšim poslovnim partnerima Moskve ovdje da se međunarodni poslovni poredak mijenja – možda na duge staze. Sa sankcijama koje se ne mogu lako povući, te kompanije će izgubiti potencijalne unosne prilike — barem kratkoročno. To nije važno za neke kompanije koje odustajanje od Rusije vide kao moralni imperativ. Drugi se, međutim, trude da preispitaju svoje globalne poslovne strategije.

„Rusija je u velikoj mjeri izolovana od Zapada, ali naravno nije izolovana od ostatka svijeta. Globalni jug nije ni osudio Rusiju, niti je sankcionisao Rusiju”, rekao je Stent, misleći na grupu zemalja koje se često opisuju kao neke od najsiromašnijih i najmanje industrijalizovanih ekonomija. “Imate zemlju poput Indije, koja je američki partner, poznata po kupovini velikih količina ruske nafte.”

Rusija ponovo ulaže u diplomatske odnose u Africi, gdje je širila svoje poslovne mogućnosti u posljednjih nekoliko godina. Rusija je bila domaćin svog prvog rusko-afričkog ekonomskog foruma 2019. godine u Sočiju. Moskva se takođe oslanja na Vagnerovu grupu, paravojnu organizaciju koja je povezana sa Kremljom, kako bi proširila uticaj Rusije na kontinentu. Wagner pomaže vladama u Maliju, Libiji i Madagaskaru putem sigurnosnih ugovora.

Ipak, sankcije slabe Rusiju kao globalnu silu. Velike zapadne kompanije, uključujući Starbucks, Coca-Colu i McDonald's, povukle su svoje poslovanje iz zemlje. Drugi su zatvorili rad sa subjektima koji nisu sankcionisani u strahu od budućih sankcija. Iza kulisa u Davosu, rukovodioci kažu da su skoro otpisali Moskvu. Kako Rusija nastavlja da baca rakete na stambene zgrade i gađa civile u Ukrajini, preispitivanje tih odluka izgleda sve neugodnije.

A finansijska ograničenja naštetila su sposobnosti Rusije da vodi vojne operacije. Moskva se bori da nabavi poluprovodnike, koji su joj potrebni za programe naoružanja. Budući da njeni napori za gomilanje zaliha zaostaju, Moskva sada uspostavlja nova odbrambena partnerstva s Iranom i Sjevernom Korejom kako bi pomogla u borbi u Ukrajini.

Pozadi na šetalištu, glavnoj ulici u Davosu, nema ni traga ruskog prisustva. U prošlim godinama, čelnici ruskih državnih fondova i banaka običavali su posjećivati ​​CNBC live shot prostore, govoreći o važnosti nastavka ulaganja u zemlju. A staru Rusku kuću – izlog u kojem je nekada bila ruska delegacija – preuzeo je tim iz Ukrajine. Delegacija iz Kijeva će tamo održati doručak ove sedmice - što je prilika da članovi parlamenta nastave da se zalažu za više oružja od zapadnih pristalica.

Tema produžene podrške Ukrajini i dugotrajnog rata vjerovatno će pokrenuti neugodna pitanja za zapadne zvaničnike ove sedmice, posebno o sankcijama i njihovom potencijalu da poremete ekonomije, posebno u Evropi, 2023. godine.

Mjesecima su američki zvaničnici radili iza kulisa kako bi uvjerili svoje evropske saveznike da ostanu pridruženi ne samo isporukama oružja Ukrajini, već i da ostanu na poruci sa sankcijama. Teme razgovora: Sankcije djeluju. Rusija pati i dugoročno će gubiti.

Barem za sada, uprkos negodovanju nekih učesnika Davosa, koalicija se drži.

“Otuđenost od Zapada je u ovom trenutku gotovo potpuna”, rekao je Graham. „I teško je sagledati okolnosti pod kojima bi to na značajan način oživelo u bliskoj budućnosti.”