Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je napisao na svom Instagramu da će dobri odnosi sa Rusijom biti nastavljeni i ubuduće. "Republika Srpska ostaje izvan svrstavanja na bilo koju stranu u sukobu u Ukrajini. Uprkos brojnim pritiscima, nećemo prekinuti naše dobre odnose s Rusijom. Želimo da oni budu još bolji", napisao je za vikend Dodik gurajući tako još dublje prst u oko Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama te dodao: "BiH nije proglašena neprijateljem Rusije samo zato što je politika Srpske bila konstruktivna i toga treba da budu svjesni svi i u Federaciji BiH koji su na račun te politike ostvarili korist koja se ogleda u nižim cijenama gasa.”

Dodik je ovo napisao neposredno nakon dvodnevne posjete nenada stevandića, predsjednika parlamenta bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Moskvi i ruskoj Dumi koja je izazvala snažne reakcije u Bosni i Hercegovini. 

Predsjednik Narodne Skupštine RS predvodio je delegaciju koja je otputovala u u višednevnu posjetu Moskvi. Formalno ga je u posjetu pozvala Valentina Matvijenko, predsjednica Vijeća federacije ruskog parlamenta a tu su posjetu snažno osudili iz Delegacije EU u Sarajevu kao i iz Ambasade SAD.

Stevandić, koji je na dužnost čelnika Narodne skupštine RS-a postavljen ne temelju koalicijskog dogovora s predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom i bez rezerve slijedi njegovu prorusku politiku.

S nekolicinom zastupnika u parlamentu RS-a u srijedu je bio počasni gost na sjednici Državne dume, gdje su ih ruski zastupnici pozdravili burnim pljeskom, a Stevandić je nakon toga za javni servis RS-a (RTRS) izjavio kako je u Moskvi prenio poruku da Republika Srpska ostaje neutralna te kako se neće pridružiti "antiruskoj histeriji", kako je kvalificirao osude ruske agresije na Ukrajinu.

Gotovo istodobno na službenoj stranici ruskog parlamenta objavljena je informacija kako se Stevandić sastao s predsjednikom Dume Vjačeslavom Volodinom te da mu se predsjednik parlamenta RS-a pritom potužio na stalne zapadne pritiske.

"Svi smo pod stalnim pritiskom, dobivamo prijetnje i u vezi s našim stajalištem po pitanju suradnje s Rusijom", citirana je Stevandićeva izjava, uz pojašnjenje kako je on Volodinu rekao da NATO i EU stalno pokušavaju razbiti finansijski sistem RS-a te finansiraju opozicihju, nevladine organizacije i medije. 

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini tvrde da ovakav potez vodi u međunarodnu izolaciju tog entiteta.

"Sastanak sa visokopozicioniranim ruskim političarima koji snose odgovornost za invaziju na susjednu zemlju, ubijanje njenog naroda i uništavanje infrastrukture, ukazuje na loše prosuđivanje i izoluje Republiku Srpsku na međunarodnom planu”, saopćili su iz Delegacije za RSE i dodali: "To jeste demonstracija neusklađenosti, ne samo s politikama EU, već i vrijednostima demokratskog svijeta, koji je najsnažnije osudio rusku agresiju na Ukrajinu."

Entitetska delegacija u Moskvu je otišla tri dana uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, te na dan obraćanja naciji ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem je optužio Zapad da podstiče globalni rat kako bi uništio Rusiju. U Delegaciji su Stevandić i još tri zastupnika iz entitetskog parlamenta od kojih je jedan, Dragomir Vasić, od 2003. godine nalazi na listi koje su sankcionirale SAD.

Američka ambasada u BIH tvrdi da je "odluka rukovodstva Skupštine RS da posjeti Moskvu uoči godišnjice ničim izazvane, ilegalne, sveobuhvatne invazije Rusije na Ukrajinu sramotna", te nastavljaju u svom odgovoru na upit novinara RSE:  "Rusija je agresor u ovom sukobu. Njene akcije su rezultirale smrću hiljada civila i uništenjem čitavih gradova u susjednoj suverenoj državi Ukrajini. Sa režimom koji čini ratne zločine i zvjerstva ne može biti 'uobičajenog posla'.".

Iz EU do sada su u nekoliko navrata zatražili od BiH usklađivanje sa evropskim politikama, naročito od kada je Bosni i Hercegovini dodijeljen status kandidata za članstvo u EU, u decembru 2022 godine.

BiH, iako se formalno pridružila sankcijama EU protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, ih ne provodi, jer o odluku o tome nije donijelo Vijeće ministara BiH, zbog protivljenja ministara iz Republike Srpske. Umjesto sankcija, bh. entitet Republika Srpska nastavlja da razvija dobre odnose sa Rusijom.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH,  dva puta se tokom 2022. godine sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dodik je u januaru ove godine, kao predsjednik entiteta Republika Srpska, odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina ordenom za, kako je navedeno, "patriotsku brigu i ljubav prema RS-u".