Različite su interpretacije trenutnog djelovanja Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika srpska. Dok jedni misle kako on opasno zaoštrava retoriku i da postaje sve opasniji, drugi su stava da je sve više očajan zbog toga što mu, navodno, zvanični Beograd okreće leđa čime ostaje sam na političkoj vjetrometini.

Bilo kako bilo, jutros je od Milorada Dodika stigla još jedna uznemirujuća poruka. On je izjavio da pokušava ubijediti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine, a dodao je i to da u trezoru Rs-a postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Rs postane, kako on kaže, nezavisna država.

„BiH će funkcionirati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam da ubijedim Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH“, kazao je Dodik naglašavajući kako „odbija živjeti u neustavnoj BiH“.

Ono što je zabrinjavajuće kada je riječ o akcijama Milorada Dodika jeste šutnja onih koji bi trebali progovoriti. „Osmorka“, koalicioni partner Saveza nezavisnih socijaldemokrata na državnom nivou, dužna je u ime svih onih koji vole ovu državu proaktivno djelovati na zaustavljanju zapaljive retorike koja dolazi iz manjeg bh. entiteta. Uostalom, to su i čelnici stranaka „Osmorke“ najavljivali da će raditi u slučaju dolaska na vlast, ali zabavljeni vlastitim foteljama čini se da su zaboravili na državu (ako im je ikada i bila na umu).

Najbolja ilustracija politike „Osmorke“ jeste izjava Edina Forte, čelnika Naše stranke, iz januara ove godine u kojoj je govorio o „optimističnosti“ u vezi sa saradnjom sa SNSD-om.

„Moramo pokušati uraditi ono što je moguće. SNSD ima svoju politiku koju vodi već duži period. Zauzeli su kurs koji nije proevropski, prozapadni, iako mislim da velika većina građana BiH želi na zapad. Po nekim izjavama koje smo imali u samim pregovorima SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs i mi moramo to istestirati“, kazao je tada Edin Forto.

Čini se da Milorad Dodik nastavlja sa svojom starom mantrom, rezultati testa o kojem je Edin Forto govorio svima su poznati, ali „Osmorka“ nastavlja vjerno drugovati s najvećim rasturačem BiH. Naprosto, partikularni interesi su im bitniji od državnog, a usput ne smiju ljutiti ni Hrvate iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, koje je spomenuo Milorad Dodik, kojima bez filtriranja sve želje ispunjavaju.

S druge strane, ako je zaista ovo što čini Milorad Dodik interes Evrope, o čemu je govorio Edin Forto, ne treba ni odgovarati na pitanje je li nam potrebna takva Evropa.