Francuska je od 2015. do 2020. godine opremila rusku vojsku najsavremenijom vojnom opremom te je tako modernizirala ruske kopnene i zračne snage, objavio je portal "disclose.ngo", pozivajući se na povjerljive i službene dokumenate.

Francuska je isporučila Rusiji 76 komada borbene opreme od 2015. godine. Prema izvještaju francuskog parlamenta, vrijednost ove opreme je 152 miliona eura.

Među prodanom opremom Rusiji su i termo kamere za opremanje više od 1.000 ruskih tenkova, navigacijski sistemi za ratne avione i helikoptere ruskog ratnog zrakoplovstva. Ovu opremu prodale su kompanije Thales i Safran, kojima je francuska država najvažniji partner.

Termalne kamere mogu noću ciljati ljude i detektirati vozila na udaljenosti od deset kilometara. Prema Thalesu, ove kamere su sposobne i pucati.

U tekstu je ukazano na izjavu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da su tokom ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje 4. marta "ruski tenkovi bili opremljeni termalnim kamerama". Ove kamere mogu pripadati francuskim kompanijama Thales ili Safran.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama dokazuje se da su termo kamere tipa "Matis STD", koje je Francuska prodala Rusiji, opremile tri ruska tenka tipa "T-72", "T-90" i "T-80" koji se trenutno nalaze u ratu u Ukrajini. Spomenute fotografije također su podijeljene u tekstu, a ove kamere koristila je ruska vojska protiv Ukrajine u Donbasu 2014. godine.

Francuska je također potpisala ugovor s Rusijom o prodaji 60 borbenih aviona tipa "SU-30" proizvođača Thales 2014. godine. Ovi su avioni isporučeni u Rusiju do 2018. godine. Tvrdi se da su ti ratni avioni prouzročili smrt desetaka civila u Siriji i da su korišteni u ratu u Ukrajini. Riječ je o avionima koji su 5. marta prikazani u zračnom prostoru Sumi, Mikolajvske i Černigovske regije na sjeveroistoku Ukrajine.

Navodi se i to da je ova prodaja obavljena unatoč embargu na oružje koji je Evropska unija (EU) uvela Rusiji od 1. augusta 2014. godine. Isporuke oružja mogu se vršiti u okviru ugovora potpisanog prije ovog datuma, ali je Komisija EU-a, koja je dala izjavu za "Disclose", poručila da bi zemlje članice EU-a trebale poštivati ​​zajednički stav zauzet 2008. godine, a te isporuke treba prekinuti ako se oružje isporučeno zemlji koristi u ratu.

Tadašnji predsjednik Francuske Francois Hollande obustavio je prodaju dva ratna broda Mistral Rusiji pod pritiskom svojih evropskih partnera i SAD-a, ali su se isporuke oružja nastavile "tajno". Zabilježeno je da Hollande i njegov nasljednik Emmanuel Macron nisu zaustavili prodaju i isporuke oružja Rusiji.

Francuska je pružila vojnu podršku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nastavivši isporuku oružja do 2020. godine.

Smatralo se "paradoksom" to što Macron tvrdi da diplomatskim sredstvima treba dati prednost u napetostima i sukobima u međunarodnoj areni, s jedne strane, i nastavlja isporučivati ​​oružje Rusiji, s druge strane.