Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kao da je predodređen za zabijanje autogolova. Zapravo, autokoševa. Od svih mogućih evropskih i svjetskih zemalja koje su nam prijateljske, on je od preuzimanja dužnosti državnog ministra nizao sastanke isključivo s visokim dužnosnicima država koje nam u posljednje vrijeme zadaju ozbiljne muke. Kako on tvrdi, red je da se razgovara.

Tako je i danas organiziran, vjerovatno na prijedlog Milorada Dodika, sastanak sa šefom mađarske diplomatije Peterom Szijjartom, zemlje na čijem je čelu u najmanju ruku kontroverzni Viktor Orban, a tema susreta bio je odnos dvije države koje, kako je poručeno na kraju sastanka, "nemaju otvorenih pitanja" i "nemaju problema". Mađarska je, prema riječima bh. šefa diplomatije, zemlja s kojom raste obim naše trgovinske razmjene i s kojom se nove šanse dodatno otvaraju.

"Želim da se zahvalim kolegi i Mađarskoj koji su podržali kandidatski status Bosne i Hercegovine i podržavaju proširenje Evropske unije. Shvataju koliko nam znači stav EU prema proširenje jer činimo napore da BiH nastavi svoj evropski put. BiH je imala priliku da se uvjeri u dobre namjere vlasti Mađarske kada su tokom pandemije virusa korona donirali našoj zemlji 200.000 vakcina. Vlada Mađarske također stipendira studente iz BiH. Bilo je tu još nekih razgovora. Pričali smo i o Otvorenom Balkanu, a prenio sam naš stav da smo blizu završetka Berlinskog procesa, pa da onda o Otvorenom Balkanu pričamo kao o nekoj novoj šansi", kazao je, između ostalog, ministar Konaković, a ono što je zaparalo uši prisutnim novinarima svakako je pohvalni govor o Otvorenom Balkanu, u najmanju ruku sumnjivom ekonomsko-političkom projektu iza kojeg stoje Beograd i Tirana.

S druge strane, BiH može da računa na Mađarsku, na Vladu Mađarske, u interesu da proces pridruženja BiH EU najzad bude ubrzan, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske te visoki funkcioner desničarskog Fidesza, stranke Viktora Orbana, Peter Szijjarto.

"Mađarska želi da se ubrza proces proširenja EU, ali i vi vrlo dobro znate da u EU postoje države članice koje samo verbalno podržavaju proširenje EU, a kada dođe do odlučivanja vrlo su uzdržani. Zbog toga mi pozivamo zemlje članice da prestanu s onemogućavanjem i ograničavanjem procesa proširenja EU, jer to i za EU i Mađarsku znači sigurnosni rizik", rekao je on uz potenciranje priče o problemu ilegalnih migracija.

Ono o čemu Konaković nije razgovarao sa Szijjartom, a trebao je u prvom redu, jesu skandalozne izjave upravo mađarskog predsjednika Viktora Orbana koji je prije nešto manje od dvije godine u Budimpešti govorio o "problemu brojnosti muslimana u BiH".

"Učinit ću sve kako bih najviše evropske zvaničnike ubijedio u to da je ključno pitanje, ma koliko Balkan možda bio dalje od njih nego od Mađarske, da je i s njihovog aspekta ključno pitanje kako da riješimo sigurnost jedne zemlje u kojoj živi dva miliona muslimana", rekao je tada predsjednik političke organizacije kojoj i Peter Szijjarto pripada.

Ono što postaje praksa Elmedina Konakovića kao MVP-ja jeste organiziranje sterilnih sastanaka s otvorenim neprijateljima BiH i Bošnjaka koji ne polučuju nikakav rezultat, na kojima, danas smo se uvjerili, počinje i hvaliti tzv. Otvoreni Balkan, beogradsko-tiranski autorski projekt. I dok smo institucionalno trebali pozvati na bojkot mađarskih proizvoda na policama supermarketa i proglasiti svakog člana Fidesza personom non grata u BiH sve do izvinjenja za čitav niz spornih izjava, predsjednik Naroda i pravde organizira svečani doček jednog njenog istaknutog funkcionera.

Osim što je Elmedin Konaković ruši BiH svojim diplomatskim akrobacijama, urušava je i iznutra. Već nekoliko dana upozorava se na to da će Ustavni sud BiH hladno isporučiti Hrvatskoj demokratskoj zajednici i Draganu Čoviću tako što će s koalicionim partnerima pružiti podršku imenovanju Marina Vukoje. Ono što je sigurno, s ovakvom vladajućom garniturom na državnom nivou crno nam se piše, a i propast nam je sve bliže.