Nema naznaka kraja tenzijama na istoku Evrope koji traju posljednjih mjeseci. Kulminiralo je konfliktom na poljsko-bjeloruskoj granici, zbog masovnog priliva izbjeglica iz Bjelorusije u Poljsku koji vrlo lahko može prerasti u oružani sukob s obzirom na zveckan je oružjem u Rusiji i Bjelorusiji.

Poljaci za krizu optužuju bejloruske vlasti i njihove pomagače iz Rusije. Članice Evropske unije po svom starom običaju izražavaju zabrinutost ali konkretne reakcije zasada izostaju. Osim migrantske krize, na istoku Evrope ponovo je aktualizirano pitanje snabdijevanja plinom iz Rusije, koja nastoji nametnuti monopol nad ovim energentom.

Premijer Velike Britanije, Boris Johnson, shvativši da se Evropa suočava sa izuzetno velikom krizom izjavio je da Evropa mora odlučiti kojim putem krenuti. Postati ovisna o ruskim energentima ili dati jasnu podršku Ukrajini, koja je pod stalnom ruskom prijetnjom. „Nadamo se da će naši prijatelji shvatiti da će uskoro izbor biti između toga hoćemo li se još više navući na ruske ugljikovodike koji prolaze kroz divovske nove plinovode ili se zauzeti za Ukrajinu i braniti stvar mira i stabilnosti, ako dopustite da to tako kažem.”

Krajem oktobra moldavska vlada je proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru zbog ruskih nepovoljnih uslova za isporuku plina ovoj zemlji. Cijene plina skočile su za 11 posto što evropske mušterije tjera da pronalaze alternativne načine za pribavljanje ovog važnog energenta.

Posljednjih sedmica svjedočimo opasnim izjavama koje su posljednjih sedmica upućene ka Rusiji. Prvo je njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp – Kareenbauer istakla da su u Njemačkoj spremni “upotrijebiti sredstva koja unaprijed djeluju odvraćajuće”, što su neki analitičari ocijenili kao njenu prijetnju Rusiji atomskom bombom.

Prvi čovjek britanskih sigurnostnih snaga Nick Carter naveo je da zvanični London treba biti spreman i na rat sa Moskvom, pravdajući to nestabilnom situacijom koja je izuzetno napeta. S druge strane, Putin ne ide u javnost sa rizičnim izjavama, već je fokusiran na druge manevarske poteze koji su vidljivi na “terenu”.

Jedan od njih svakako je suptilna podrška Bjelorusiji, te kontinuirani a ovih dana čak i pojačani pritisak na Ukrajinu.