Promocija novog dokumentarnog filma Avde Huseinovića “Drinjača – kad pravda zakasni” biće održana u Drinjači, optšina Zvornik, 25. maja 2024. godine. Drinjača je mjesto koje se nalazi na magistralnom putu Sarajevo-Zvornik, gdje se istoimena rijeka ulijeva u Drinu. Nedaleko od Drinjače je Kušlat, sa svojom čuvenom džamijom na stijeni.

U filmu o zločinima koje su preživjeli, gledajući ih svojim očima, govore brojni svjedoci. Između ostalog, govori se i o zločinima iz Drugog svjetskog rata. U filmu se navodi svjedočenje o zločinima na Badnje veče, 6. na 7. januar 1942. godine kada su četnici po komandom Jezdimira Dangića, koji je bio nedavno “kandidat” za ulicu u Srebrenici, u tri kuće u Sopotniku, koji pripada mjesnoj zajednici Drinjača, strpali 89 bošnjačkih muškaraca, žena i djece i žive ih zapalili.

Brojni svjedoci govore i o zločinima Srba u period 1992-1995. Znakovita je izjava jedne nane koja pokazujući fotografije svojih sinova kaže: “Obojica mojih sinova su služili u Jugoslovenskoj naropdnoj armiji, časno i pošteno, obojicu ih je ubila Jugoslovenska narodna armija”.

Jedan od svjedoka, Abdulkadir Beganović ispričao je kako je gledao dok Srbi tuku njegovog 18-godišnjeg brata Mehmeda. “Gledam kako ga tuku, a nemogu ništa učini”, kaže Abdulkadir u filmu.