Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona, ne krije razočarenje što ove godine neće biti dodijeljena javna priznanja Kantona Sarajevo. Zastupnici na sjednici održanoj 19. aprila 2023. godine nisu verificirali odluku Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo. Za prijedlog je glasalo 12 zastupnika, protiv su bila dva, a suzdržanih je bilo 11.

Ova Javna priznanja ponovo su podijelila stranke koje čine “Trojku”. Zastupnicima SDP-a i Naše stranke bila su sporna tri predložena kandidata – bivši reis Mustafa Cerić, Muamer Zukorlić i Hasan Čengić.

Na sjednici Odbora za javno priznanje, u kojem su zastupljeni i zastupnici Naše stranke i SDP-a, svi su prijedlozi jednoglasno usvojeni, a do obrata je došlo tek dvije sedmice poslije.

“Personalno ne vidim ništa sporno zato što je sve provedeno proceduralno onako kako treba. Odbor za javna priznanja je proveo proceduru. To je tijelo koje dodjeljuje javna priznanja, a Skupština Kantona Sarajevo ga samo verifikuje”, kaže Okerić za Faktor.

Odboru za javna priznanja Kantona Sarajevo čine predsjednik Elvedin Okerić (NiP), zamjenik predsjednika Jasmin Šaljić (SBiH) te članovi Davor Čičić (SDP), Vibor Handžić (NS), Ilijaz Pilav (DF) i Smiljana Viteškić (SDA).

Zastupnik NiP-a Elvedin Okerić za javna priznanja predložio je Diega Enriqua Arriu Salicettia, Lanu Pudar, Mustafu Cerića, Atlantic Argeta d.o.o., te posthumno muftiju Muamera Zukorlića, Segmedinu Srna-Bajramović, Hasana Čengića i Sašu Petrovića. Vibor Handžić predložio je prof. dr. Halimu Resić te posthumno Duška Toholja i prof. dr. Midhata Ridžanovića. Davor Čičić predložio je Ivicu Kostelića, Danijela Kristić predložila je Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95, Albin Zuhrić Gorsku službu spašavanja KS i Rubina Čengić Udruženje Colibri.

“Članovi Odbora za javna priznanja su zastupnici koji dolaze iz klubova stranaka Naroda i Pravde, Stranke za BiH, SDA, SDP, Naše stranke, DF-a. Znači, iz svih stranaka pozicije i opozicije. Odbor koji donosi odluku bio je jednoglasan, a onda smo imali 15 dana vremena da eventualno pokažu da se ne slažu sa izborom. SDP je izašao sa saopćenjem, čini mi se dan prije, i najavio da neće podržati kolektivnu listu javnih priznanja. Skupština Kantona Sarajevo nije prihvatila pojedinačno razmatranje prijedloga, zato što se radi o jednoj tački dnevnog reda koja sadrži sve odluke. SDP je zajedno sa Našom strankom, a onda podržan i od strane opozicije SDA i DF-a, uradio jednu stvar koja se prvi put desila u Kantonu Sarajevo. Naime, prvi put u KS neće biti dodijeljena javna priznanja”, kazao je Okerić.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo ističe da je Kanton svake godine imao prijedloge “i vodio računa o osobama i pojedincima koji su davali i daju doprinos u promociji i jačanju Bosne i Hercegovine i društva u svim segmentima, od kulture, sporta, obrazovanja, ali i promocije naroda koji žive u Bosni i Hercegovini”.

“Ove godine, nažalost, zbog neodgovornosti koalicionih partnera koji su podržani od strane opozicije nećemo imati javnih priznanja. Ono što je zabrinjavajuće da se to sve desilo zbog primjedbe na tri imena, tri Bošnjaka. Ono što se spominjalo u medijima i što su kolege iz SDP-a i Naše stranke govorile na samoj sjednici Skupštine je da su sporni bivši reis Mustafa-efendija Cerić, muftija Muamer Zukorlić i Hasan Čengić. To su tri Bošnjaka koji su direktno i indirektno povezani sa Islamskom zajednicom BiH. Prvi reis nezavisne BiH koji bi prvi put dobio jednu ovakvu nagradu, inicijator osnivanja međureligijskog vijeća jedinstvenog u svijetu. Zatim Muftija Muamer-efendija Zukorlić prvi muftija Mešihata IZBiH u Sandžaku, borac za prava Bošnjaka u Srbiji... Onaj koji je uvijek govorio da je Sarajevo duhovni centar Bošnjaka i matica. I na kraju Hasan Čengić, predsjednik Sabora Islamske zajednice koji je dao nemjerljiv doprinos za odbranu Bosne i Hercegovine u njenim najtežim momentima. Svaki čovjek u toku svog života ima stvari koje je radio bolje ili lošije. Međutim, ova trojica Bošnjaka su osobe koje su u određenim vremenskim periodima dali nemjerljiv doprinos za promociju Bošnjaka, razvoj dijaloga, tolerancije, opstanku Bošnjaka i države BiH.

Prošle godine smo imali gospodina kardinala Vinka Puljića, koji je dobio povelju KS na moj prijedlog. I nama Bošnjacima i Bosancima i Hercegovcima i svim drugim predstavnicima naroda to nije bio problem, zato što smo ocjenjivali jedan period života gdje je on dao nemjerljiv doprinos kada je u pitanju država BiH i njena nezavisnost, te razvoj dijaloga i tolerancije među ljudima. Ne vidim zašto su sada kolegama problem trojica Bošnjaka. Iako svake godine vodimo računa o nacionalnoj zastupljenosti, da se na listama nalaze i dodjeljuju priznanja kako osobama koje su još aktivne, tako i osobama koje nisu među nama, tj. da dobijaju posthumno priznanja i povelje Kantona Sarajevo”, rekao je za Faktor predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić.

(Izvor: Faktor)