Ženi u Bangladešu doktori su izvadili makaze iz stomaka nakon što je s njima živjela 20 godina. Ostale su u tijelu Bachene Khatun dva desetljeća zbog liječničkog nemara iz prethodne operacije.

Bachena Khatun, 55, operisana je u ponedjeljak u bolnici Chuadanga Sadarun u Bangladešu i "dobro je nakon uklanjanja makaza", rekao je Waliur Rahman Nayan, član tima koji je učestvovao u operaciji.

Prema riječima liječnika, pacijentica je 2002. godine bila podvrgnuta operaciji u klinici radi uklanjanja kamenca u žučnom mjehuru, a "nekako su makaze ostale unutra nakon intervencije", objasnio je Rahman. Žena, koja je imala intenzivne bolove posljednjih 20 godina, donedavno nije bila ni svjesna da joj je u tijelu ostavljen neki predmet koji joj uzrokuje nelagodu. “Nedavno, kada je došla k nama, zatražili smo rendgenski snimak koji je konačno otkrio prisutnost makaza u njezinom stomaku”, rekao je doktor koji kaže da se pacijentica sada oporavlja.

Njezini rođaci, međutim, traže odštetu od klinike na kojoj je obavljena prva operacija, uvjeravajući da je žena svu svoju ušteđevinu potrošila na tu operaciju. “Uvijek sam je viđao kako se žali na bolove u trbuhu, ali nikada nismo pomislili da bi moglo biti nečega u njenom trbuhu. Na sreću, makaze su otkrivene i izvađene. Sada je dobro”, rekla je Bachenina snaha Rozina Khatun.

Nakon što su saznali za incident, koji je izazvao široku medijsku pažnju u zemlji, zdravstvene vlasti naredile su istragu o tom slučaju. Stručnjaci za kritikovali nepostojanje medicinskih protokola u zemlji, što ponekad dovodi do liječničkog nemara.