Plakati egipatskog predsjednika Abdel-Fattaha el-Sissija polijepljeni su u blizbni gradilišta u Pojasu Gaze. To je prvi znak da se Egipat vratio u susjednu palestinsku enklavu nakon sukoba Hamasa i Izraela u maju. Nekoliko sedmica nakon razmjene vatre, brojni egipatski radnici prešli su granicu kako bi počeli gradnju ceste u gradu Beit Lahya na sjeveru Gaze. “Predsjednikove upute su rekonstrukcija pojasa Gaze. Imamo oko 70 inženjera, državnih službenika, kamiondžija, mehaničara i radnika”, rekao je jedan od radnika, "sretan što može pomoći Palestini".

Tokom 11-dnevnog sukoba koji je izbio između Izraela i Hamasa prošlog maja, Egipat je radio iza kulisa kako bi posredovao u prekidu vatre. Kairo je obećao paket od 500 miliona dolara za rekonstrukciju enklave koja graniči s Izraelom i Egiptom.

Odnosi između Kaira i Hamasa, izdanka egipatske grupe Muslimansko bratstvo, bili su loši, osobito nakon puča kojim je svrgnut rahmetli predsjednik Mohamed Morsija 2013. godine.

Prizor egipatskih radnika koji obnavljaju Gazu dok Egipat ulaže milione u enklavu bio je "neočekivan, nezamisliv", kaže palestinski ekonomista Omar Shaban. "Egipat i Hamas nisu prijatelji, ali imaju zajedničke interese", kaže, pojašnjavajući: "Egipat želi održati primirje uključivanjem u napore obnove nakon rata."

Hamasu je očajnički potrebna međunarodna pomoć za obnovu, dok su pozitivni odnosi s Egiptom dodatna prednost jer kontrolira granicu Rafah, često jedinu pristupnu točku za prijeko potreban građevinski materijal enklavi. Egipat, pak, "shvaća da nema puno opcija" u Gazi, gdje Hamas, gotovo 15 godina nakon što je preuzeo vlast od pokreta Fatah i unatoč četiri rata s Izraelom, još uvijek čvrsto stoji.

Posljednjih godina Katar je postao glavni donator pomoći za osiromašenu teritoriju, ali nakon majskih borbi, dotok novca je stao. Zaljevska zemlja bogata naftom, za koju se smatra da simpatizira Muslimansko bratstvo i njegove ogranke, dala je desetine miliona dolara pomoći siromašnim porodicama u Gazi. No, nastao je spor oko raspodjele plaća funkcionerima Hamasa jer se Izrael protivio gotovinskim isplatama, sugerirajući da bi ta grupa mogla preusmjeriti novac svojoj oružanoj frakciji.

Ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid je kao rezultat toga pozvao Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate, koji imaju službene odnose s Izraelom, da se uključe u obnovu i razvoj Gaze. Hamas procjenjuje štetu na oko 479 miliona dolara.

Veze između Egipta i Katara pogoršale su se prije nekoliko godina, velikim dijelom zbog bliskih veza zaljevske države s Bratstvom, prije nego što su se ponovno pomirili ranije ove godine. Cesta koju gradi Egipat na sjeveru spojiće se s drugom koju finansira Katar, stvarajući koridor duž obale između sjevera i juga Gaze.