Oko 80 egipatskih vojnika ubijenih tokom Bliskoistočnog rata 1967. pokopano je ispod popularnog izraelskog turističkog parka, navodi se u izvještaju koji je objavio izraelski list Haaretz. Haaretz je otkrio da su stanovnici izraelskog kibuca u kojem su pokopani vojnici pokušali progovoriti o toj epizodi 1990-ih, ali im je to izraelska vojska zabranila.

Tokom rata 1967. Izrael je trijumfirao protiv Sirije, Egipta i Jordana, okupirajući Sinajski poluotok, Golansku visoravan, Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem. Egipatski gubici tokom rata premašili su 11.000 ljudi.

Dana 5. juna 1967. izbile su borbe između izraelskih trupa i elitne grupe od 100 egipatskih vojnika u kibucu Nahshon, naselju na "ničijoj zemlji" duž izraelskih granica iz 1948. i sada nezakonito okupirane Zapadne obale.

Prema Ze’evu Blochu, regionalnom izraelskom zapovjedniku stacioniranom u Nahshonu, egipatski su vojnici u to vrijeme bili u stanju “konfuzije, šoka i straha” i bili su “izgubljeni na terenu”.

Dok su bili u okruženju izraelskih trupa, 25 egipatskih vojnika ubijeno je vatrom koja je zapaljena u poljima i fosfornim granatama. Ostali su ubijeni u međusobnoj pucnjavi čime je ukupan broj mrtvih porastao na 80.

Nekoliko dana kasnije, izraelske vlasti iskopale su grobnicu od 20 metara i zajedno pokopale tijela egipatskih vojnika, ne uzimajući od njih nikakve predmete koji bi kasnije mogli dovesti do identifikacije. U pamfletu objavljenom godinu dana nakon rata, jedan mještanin je opisao kako je osjetio užasan miris iz masovne grobnice od kojeg mu se “vrti u glavi”. Kada je kasnije otišao pronaći miris, pronašao je dijelove tijela egipatskih vojnika.

Ovo mjesto sada je dom Mini Izraela, turističke atrakcije sa stotinama minijaturnih replika znamenitosti i zgrada u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijima. Informacije o masovnoj grobnici bile su zataškavane desetljećima jer su "mogle izazvati regionalni bijes", rekao je vojni izvor za Haaretz.

Jedan pripadnik kibuca progovorio je medijima 1990-ih o toj epizodi, ali je jedinica u obavještajnoj upravi izraelske vojske spriječila njezino objavljivanje. "Nije u redu da su još uvijek tamo pokopani i da smo parcele zemlje pretvorili u poljoprivredno područje", rekao je tada Dan Meir, član lokalnog kibuca koji je u međuvremenu umro. “Ova priča me uznemirava i proganja. Prošlo je gotovo 30 godina i osjećam potrebu rasteretiti se. Želim da se Egipćani vrate svojim domovima.”

Meir je rekao da u vrijeme ukopa izraelska vojska nije postavila nikakve znakove niti ogradila područje. Yosef Schreiber, još jedan mještanin koji je takođe u međuvremenu umro, rekao je u zabranjenom članku iz 1990-ih: “Ne sumnjam da se trebamo obratiti IDF-u [izraelskoj vojsci] i pokušati završiti ovaj posao. Mislim da svako treba učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se Egipćani vratili svojim domovima.”

Vjerojatno je, prema izvještaju Haaretza, da su vojnici tamo i dalje pokopani. Izvor koji se bavi onima koji su nestali tokom izraelskih ratova rekao je da operacija uklanjanja desetina tijela iz grobnice ove veličine ne bi bila moguća bez lokalnog znanja. Drugi izvor rekao je da nije upoznat s bilo kakvim zahtjevom Egipta da se tijela iskopaju i vrate u domovinu.

U januaru je Haaretz otkrio da je ispod parkinga popularne izraelske plaže otkrivena masovna grobnica Palestinaca masakriranih u selu Tantura 1948. godine.