Turska se danas i zvanično povukla iz Istanbulske konvencije međunarodnog sporazuma o sprečavanju nasilja nad ženama, uvodeći odluku koja je podijelila javnost u Turskoj i koju su, prije svih, osudili zapadni saveznici, a koju je predsjedenik Recep Tayyip Erdogan objavio u martu.

Istanbulska konvencija, dogovorena u najvećem turskom gradu i potpisana 2011. godine,  obavezala je njene potpisnice na sprečavanje i krivični progon nasilja u kući i promoviranje ravnopravnosti.

Tursko povlačenje izazvalo je osude SAD-a i Evropske unije, a kritičari tvrde da to Tursku još više udaljava od bloka za čije se članstvo prijavila 1987.

U međuvremenu je Erdogan u Ankari predstavio 4. Nacionalni akcioni plan borbe protiv nasilja nad ženama, gdje je istakao i to da borba protiv nasilja nad ženama u Turskoj nije počela s Istanbulskom konvencijom niti se završava istupanjem iz nje.

On je najavio da će Turska nastaviti opsežnu i odlučnu borbu protiv nasilja nad ženama i borbu za ostvarivanje njihovih prava, baš kao što je to činila i u proteklom periodu.

"Borbu protiv nasilja nad ženama, baš kao i borbu protiv pandemije, moramo voditi na iskren i objektivan način, bez da bude tema političkih rasprava", kazao je Erdogan.

Turski predsjednik dalje je kazao da će novim akcionim planom biti dodatno intenzivirana borba protiv nasilja nad ženama.

"Nastavit ćemo poduzimati i sve administrativne i zakonske korake kako bismo odgovorili na promjenljive uvjete i nove potrebe", poručio je Erdogan.

On je dalje kazao da je kao prvi cilj 4. Nacionalnog akcionog plana borbe protiv nasilja nad ženama postavljeno revidiranje zakonskih okvira i njihova efikasnija implementacija.

"Prema našem vjerovanju, čovjek je najvažniji među svim bićima, a da sve druge osobine, sve druge razlike zaostaju za ovim uzvišenim atributom. Institucije koje nazivamo društvom i porodicom također nastaju zajedničkim postojanjem muškaraca i žena, dobijaju smisao i nastavljaju se. Menalitet koji ljude svrstava među superiorne samo zbog njihovog spola nema mjesta u našoj civilizaciji i kulturi", poručio je Erdogan.

U Turskoj će u okviru novog akcionog plana uskoro početi i stručne edukacije za kontrolu bijesa za osobe koje su počinile nasilje nad ženama ili u porodici i osobe sklone takvim djelima.

"Stvarni cilj našeg akcionog plana je promjena ugla gledanja na nasilje nad ženama i povećala empatija u pravcu jačanja svijesti u društvu", kazao je Erdogan.

On je također kazao da se uspješna borba protiv nasilja nad ženama može voditi samo uključivanjem cijelog društva i iskrenim doprinosom svakog pojedinca.

"Borba protiv nasilja nad ženama je i borba za prava i čast svih naših majki, supruga i kćerki", zaključio je Erdogan.