Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sastao se jučer, 7. novembra, s predstavnicima bošnjačkih udruženja i organizacija u Turskoj. Na početku svog obraćanja Erdogan je izrazio saučešće povodom smrti Hasana Čengića i muftije Muamera Zukorlića.

“Danas imamo približno dva miliona građana bošnjačkog porijekla koje živi u skoro svakom dijelu naše zemlje. Svako negativno ili pozitivno dešavanje na Balkanu vi pomno pratite, kao i braća i sestre koje predstavljate. Dok nas pozitivni događaji koji jačaju mir, dobrobit i spokoj čine sretnima, problematične situacije izazivaju zabrinutost svih nas.” rekao je Erdogan. Ističući da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima turskih građana, naveo je da je turski narod, bezobzira na okolnosti, u svakom periodu historije bio uz Bošnjake.

“Od sada ćemo nastaviti da stojimo još snažnije uz našu bosansku braću i sestre. Činili smo i činimo sve da uspostavljeni mir bude trajan. Pružili smo podršku u očuvanju multikulturalnog i etničkog identiteta Bosne i Hercegovine. Koristi od projekata koje je Turska implementirala u Bosni i Hercegovini, razvojne pomoći koju je pružala kao i ulaganja turskih kompanija osim Bošnjaka, imali su i Srbi i Hrvati”, rekao je Erdogan, naglasivši kako Turska želi da Balkan, koji je doživio mnoge patnje, bude izvor mira a ne tenzija.

“Želimo da Balkan postane ostrvo stabilnosti u srcu Evrope, da se razvija i ekonomski jača. Nikada ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u prostor borbe za utjecajem za one koji se s ovim područjem obračunavaju. Ubrzali smo naše diplomatske napore nakon tenzija koje su čak otvorile raspravu o integritetu Bosne i Hercegovine. Kao strana koja razgovara sa svima u Bosni i Hercegovini, i koju svi poštuju i imaju u nju povjerenje, preuzeli smo inicijativu u rješavanju problema. Prvo smo poslali našeg ministra vanjskih poslova u Bosnu i Hercegovinu i jasno prenijeli naše poruke sagovornicima. Zatim, tokom moje posjete u augustu, ponovo smo na najvišem nivou prenijeli svoje stavove i sugestije”, kazao je Erdogan, spominjući i Dodikov prijedlog da Turska posreduje u pregovorima, na šta je tada Erdogan odgovorio da to trebaju podržati sve strane.

“S predsjednikom Srbije, gospodinom Vučićem, razgovarali smo 18. septembra u Istanbulu. U srijedu sam ugostio gospodina Bakira Izetbegovića i održali smo zajedničku radnu večeru. S mojim bratom Bakirom razgovarao sam o situaciji i kako da riješimo napetost prije nego što dalje eskalira. Tokom našeg sastanka imali smo priliku da vidimo i kako Turska može dati doprinos u ovom procesu. Nadam se da ću u narednim danima u Ankari ugostiti i druge zvaničnike iz Bosne i Hercegovine, Dodika, Komšića i Džaferovića, te da ćemo obaviti potrebne razgovore. Učinit ćemo sve da emanet rahmetli Alije Izetbegovića ne bude narušen. Nastavit ćemo pojačavati dijalog sa svim stranama kako se Bosna i Hercegovina ne bi vratila u stare loše dane”, rekao je Erdogan, dodajući da u međuvremenu planira sastanak i s Vučićem u Srbiji ili u Ankari.

U nastavku obraćanja, turski predsjednik istakao je da će, bez obzira na to šta drugi radili, Turska nastaviti biti uz braću i sestre Bošnjake, kao i uz Srbe, Hrvate, Albance, Makedonce.

“Vjerujemo da ćemo ovo pitanje u kratkom vremenu prevladati na temeljima pravde i pravičnosti, uz pomirljiv pristup rješenju. Znam da ste vi, braćo moja, opravdano zabrinuti zbog tenzija kao i svi Bošnjaci u našoj zemlji. Također, svjestan da i da cijeli naš narod pomno prati dešavanja. U ovom trenutku očekujem da vjerujete nama, turskoj diplomatiji i Republici Turskoj. Turska sigurno neće dopustiti da Bosna i Hercegovina doživi patnju koju je doživjela devedesetih godina. Nastavit ćemo s našim naporima dok ne nađemo trajno rješenje problemu. Ne moram ni da govorim da nećemo oklijevati zauzeti odlučniji stav kada to bude potrebno. Turska, koja je bila za vrijeme rahmetli Alije više ne postoji, danas postoji druga Turska. Stoga će i korak koji ćemo poduzeti biti drugačiji”, rekao je Erdogan na kraju svog obraćanja.