Advokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fadila Novalića, uputili su zahtjev Sudu BiH za odgodu početka izvršenja kazne zatvora, rečeno je za "Slobodnu Bosnu" iz Suda BiH, iz kojeg se također navodi kako su zaprimili molbu advokata o kojoj tek slijedi izjašnjenje.

Nakon što su zahtjev uputili advokati Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, na isti potez se odlučio pravni tim Fadila Novalića.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F. H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije COVID-19.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, a Hodžić na pet. Pravno lice “Srebrena malina” proglašena je odgovornom što je raspolagala protivpravno stečenom imovinom te je kažnjena s 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.