U osmansko doba, navodi on, vlast je držala trgovačke organizacije pod stalnom kontrolom kako narod ne bi stradao. Nijedan trgovac nije mogao prodati svoju robu iznad cijene koju je odredila država. Trgovci koji su prodavali skuplje od cijene koju je odredila država kažnjavani su nasred čaršije da bi svima bila lekcija. Jedna od dužnosti velikih vezira, koji su bili sultanovi zamjenici, bila je da kontrolišu da li se roba prodaje iznad cijene koju je odredila država.  

“Glasine da je veliki vezir zanemario svoje dužnosti, a kamoli da je zanemario kontrolu cijena, dovela bi do njegove smjene. Stoga bi veliki veziri vodili sa sobom sudiju i muhtesibiju, odnosno tadašnjeg načelnika opštinske policije, da pregledaju trgovce, a one koji su se bavili crnom berzom, prodavali skuplje robu i proizvodili robu lošeg kvaliteta kažnjavali. Kazna je bila 'falaka' ili udaranje po tabanima”, navodi Muftarević.  

Sliku koja pokazuje kažnjavanje “falakom” izradio je Heinrich Hendrowski između 1586-1591, a razlog kazni je da osoba koja je kažnjena nije poslušala naredbu i nije očistila prostor ispred prednjih vrata.