Gledaoci Federalne televizije umjesto redovnog jutarnjeg programa danas su naišli na testnu sliku. Naime, rukovodstvo BHRT-a je ispunilo svoje prijetnje najavljujući prekid produkcije i emitiranja programa RTV Federacije BiH.  Iz Federalne televizije kazali su da ono što nije uspjelo ni najvećem zlu institucionalnom ili pojedinačnom od devedesetih godina pa do danas, uspjelo je Upravi BHRT-a.

- Nakon svih ucjena, prijetnji, uvjetovanja, kojima je naša TV-kuća odolijevala, Upravni odbor BHRT-a odlučio se na sumanuti postupak.

Gašenje produkcije i realizacije našeg programa. Emisija "Dobro jutro, Bosno i Hecegovino" jutros, iako je ekipa jutarnjeg programa bila spremna, i gosti došli u zgradu, nije realizirana. Gašenje programa naše kuće, samo je dokaz brutalnosti Uprave BHRT-a, koja, sigurni smo, za ovakav postupak uživa i nesebičnu podršku i pojedinaca iz aktuelne vladajuće strukture - kazali su iz FTV-a.

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je osudio "nezakonitu i neodgovornu Odluku organa koji se naziva Poslovodni odbor BHRT o nasilnom prekidu programa Federalne radio televizije, a koja se dogodila jutros u 6 sati".  

- I mi radnici RTV Federacije BiH imamo pravo na rad i život. Naša kuća Federalna radio televizija, nažalost, ponovo je izložena nezapamćenoj kampanji od određenih pojedinaca iz rukovodstva BHRT-a s ciljem ugrožavanja naše egzistencije i opstanka - naglasili su iz ovog Sindikata.

Istakli su da se svakodnevno u negativnom kontekstu u programima BHRT-a, od raznih ovlaštenih i neovlaštenih urednika, te cenzorski precizno, obmanjuje javnost kako postoji dug RTV Federacije BiH prema BHRT-u, koji je sam, nažalost, na vrhu neslavne liste najvećih dužnika u Bosni i Hercegovini i da je "reprezentativno" potvrđen ogroman dug prema uposlenicima BHRT-a po raznim stavkama neplaćenih doprinosa uključujući zdravstveno i penziono osiguranje.

- Na temelju dostupnih podataka vidljivo je da je RTV Federacije BiH redovno uplaćivala 50 posto od prikupljene takse BHRT-u, u skladu sa Zakonom, te redovno platila iznose za razne usluge, prostore, za Arhiv, za Muzičku produkciju BHRT, za održavanje informatičkog sistema (sve skupa je mjesečni iznos preko 350.000 KM) i još u posljednjih 12 godina vratila više od 30 miliona KM BHRT-u iz ranijeg razdoblja. Ovdje je važno napomenuti da su i te usluge korištenja kompromitirane javašlukom od strane vodstva s BHRT-a. Prostori su neprimjereni zbog zastarjelosti, nerada, prokišnjavanja - ispada da smo robovi BHRT-ove zapuštenosti! Zbog toga iskazujemo, još jednom, oštar protest - poručili su iz Samostalnog sindikata uposlenika RTV FBiH.

Naglasili su da dok svi oni marljivo rade, upravo preko leđa radnika RTV Federacije BiH, želi se opravdati katastrofalno poslovanje Uprave BHRT-a gdje dominiraju razni programski kompromisi i gdje se za potrebe vanjskih produkcija osiguravaju poslovi proizvodnje emisija, koji zasigurno puno koštaju.

- Ako je već trebalo nešto učiniti po pitanju lošeg poslovanja BHRT-a, dugovanjima RTRS-a, a treba, zašto to nije pokrenuto puno ranije i zašto se samo na štetu uposlenika RTV Federacije BiH oglašavaju iz Poslovodstva BHRT-a s potezima koji su destruktivni i kojima su meta životi i egzistencija radnika RTV Federacije BiH - ističu iz Samostalnog sindikata uposlenika RTV FBiH.

Pozvali su sve nadležne institucije da još jednom preispitaju poslovanje BHRT-a, te i njihov najnoviji skandalozni potez prisilnog prekida programa Federalne radio televizije.

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH poziva Vladu Federacije BiH "da hitno odgovori na zločinačke namjere Poslovodnog odbora BHRT da se ukine naše postajanje i da radnici RTV Federacije BiH ostanu bez svojih skromnih ali pošteno zarađenih primanja", navodi se u saopćenju.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je zabrinuta prekidom produkcije i emitiranja programa RTV Federacije BiH. Kako se navodi u saopćenju za javnost Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH, uloga javnog servisa u svakoj slobodnoj i demokratskoj državi i društvu je od presudne važnosti.

- Svi akteri javnog i političkog života trebali bi rješavanje dugogodišnjih problema u funkcionisanju javnog RTV sistema staviti u vrh svojih prioriteta. Vjerske zajednice, pa tako i Islamska zajednica u BiH, kao aktivan dio društva ima interes u funkcionisanju profesionalnog i nezavisnog javnog medijskog servisa, te još jednom apeluje na sve odgovorne da hitno iznađu rješenja i omoguće nesmetan rad, kako FTV BiH, tako i drugih javnih servisa - dodaje se u saopćenju, prenosi MINA.