Edin Forto, državni ministar komunikacije i saobraćaja, inače predsjednik neformalne grupe građana pod nazivom Naša stranka, nastupio je jutros na N1 televiziji s namjerom da prenese dilemu, odnosno objasni građanima, treba li sarajevskim aerodromom da upravlja država ili privatna firma. Ukratko, nakon što su mu kolonijalni upravnici u BiH, Christian Schmidt i Michael Murphy poslali preporuku da aerodromi moraju pod koncesiju, Forto smatra da „ovi s aerodroma nešto pričaju kako im ide dobro“, ali, oni ne razumiju, objašnjava, da imaju te neke firme koje dođu i ulože odmah 100 miliona pa stvari krenu.

Na pitanje ima li takva firma u BiH, odgovara da je nema čak ni u regiji, a s obzirom na to je treba, očito, tražiti tamo gdje mu je preporučeno od kolonijalne uprave u američkoj ambasadi i OHR-u.

"To je sasvim normalno, to se svuda dešava“, objašnjava Forto, ali ima ta neka „politika koja to koči“.

"Smijeni se Uprava", preporučuje visprena novinarka N1, očito sklona vrlo efektivnim rješenjima u kriznim situacijama.

Priključuje se s odobravanjem Forto pa dodaje „sve će posmijeniti - sve te BH telecome i Pošte“.

Forto ističe da ne vidi rizik za aerodrome pa ni u tome da menadžment aerodroma prepusti koncesionarima. „Vlada Nermina Nikšića“, tvrdi Forto, "provodi revoluciju, ali o tome se ne govori jer se svi bave Dodikom".

Ovdje bi trebalo zastati jer Forto očito nije čuo za mudroliju o "revoluciji koja jede svoju djecu", ali kako odgađati njen dinamični tok kada su ti koncesionari za Fortu izrijekom „Liga šampiona“ i trenutno ovako stoje stvari: "Oni nama nude da nam ponude platformu za pregovore koje mi na kraju možemo okrenuti ovako i onako, koju mi možemo potpisati i ne moramo. Ja bi to prihvatio. Ovo svima treba."

Inače, opću situaciju u državi on će opisati zabrinutim riječima "ja ne znam", pa ponavlja da je za „sve kriva politika“. Dobro jutro uživo, predsjedniče Naše stranke i državni ministre, jer funkcije koje vršite su očito manje bitne i posve slučajne.

"Ja iskreno ne znam, ne znam zašto neke stvari nisu vec završene. Iskreno, ne znam, što već nismo počeli graditi prugu, nemam pojma. Ne znam što nemamo neke stvari, iskreno. Nevjerojatno, je nije to tako skupo na šta se sve daje", u naletu neznane iskrenosti objašnjava ovaj političar.

Smatra da „ne može predvidjeti budućnost“, a zadnjih dana, tvrdi, kada ga pitaju "kome odgovara nerad" on im odgovara: "Iskreno, ja volim da radim i glupo bi bilo da se ne radi i da se prima plata."

"Stalno se prave krize i prijetnje", upozorava Forto, a ipak se odvažuje da predvidi vrijeme buduće: "Iskreno, nadam se da će razum prevladati, ako ovako nastavi, ne znam, neki ljudi, čini se da su potpuno pogubljeni."

Kada precizira svoje znanje o političkoj krizi koja trese državu, Fortina ekspertiza glasi ovako: "Ne znam šta sad tačno, svake sedmice je nešto novo, ja stvarno puno radim i hodam po terenu i putujem... i nisam baš... ne gledam vijesti svaki dan, TV ne gledam nikako i ne znam ja sad šta je jučer bilo, koja je nova prijetnja, svakih deset dana je nešto novo, znači neka predstava, znači... dajte, ja bih volio samo da puno više radimo, eto!“

Kako je ova demonstracija stručnosti i znanja i upućenosti u to kako se vodi država izgledalo uživo, pogledajte u prvom videu koji se odnosi na neznanje o tome zašto se u državi ne gradi:

Slijedi ekspertiza njegovog neznanja o krizi u državi: