Je li to slučaj građanskih sloboda ili islamskog radikalizma? Kontroverza u vezi sa imamom Hasanom Iquioussenijem izaziva uznemirenost u Francuskoj. Zemlja se našla usred rasprave između Ministarstva unutarnjih poslova, koje ga naziva radikalnim, antisemitskim i protiv jednakosti i imamovih pristaša, koje ga opisuju kao "branitelja islama srednjeg puta". Imamu prijeti naredba o protjerivanju koju je Upravni sud u Parizu zasad stavio u stanje mirovanja.

Iquioussenove, kako se tvrdi, islamističke, antisemitske i seksističke izjave u proteklih 20 godina navele su ministra unutrašnjih poslova Darmanina da lično potpiše nalog za protjerivanje 29. jula, optužujući imama za poticanje mržnje i nasilja i odbranu "vrijednosti suprotnih onima Republike ". Ministar je svoju odluku obrazložio "otvoreno antisemitskim, otvoreno ksenofobnim, otvoreno homofobnim, otvoreno antiženskim" izjavama na konferencijama i govorima.

Iquioussen je blizak doktrini Muslimanskog bratstva, jedan je od osnivača Mladih muslimana Francuske. Izjašnjava se kao fan kontroverznog Tariqa Ramadana i Yusufa al Qaradawija.

Najava protjerivanja izazvala je niz mišljenja u njegovu korist na društvenim mrežama, gdje je Iquioussen vrlo aktivan, posebno na YouTubeu gdje ima kanal sa 169.000 pretplatnika, te na Facebooku s 42.000 pratitelja. Trideset i jedna džamija u regiji Hauts-de-Francese stala je na njegovu stranu, a on čak ima i odbor za podršku koji je prikupio 37.000 eura putem crowdfundinga za finansiranje njegove tužbe.

Iquioussen se preko advokatice Lucie Simon žalio na nalog Evropskom sudu za ljudska prava sa sjedištem u Strasbourgu, koji je presudio u korist zakonitosti protjerivanja, koje je pariški sud suspendirao. Pariški sud ocjenjuje da bi njegovo protjerivanje predstavljalo "nerazmjernu prijetnju njegovom privatnom i porodičnom životu".

Simon je na ročištu tvrdila da su imamove fraze "izvučene iz konteksta", da su stare i da ne odražavaju razmišljanje njegovog klijenta koji je 2014. izjavio - kako je rekao - da je "judaizam respektabilna religija", kako navodi list 'Liberation'. Sa svoje strane, Pascale Léglise, direktorioca Odjela za javne slobode i pravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova, smatrala je pred sudom da historija imamovih izjava "predstavlja plodno tlo za terorističke akcije".

Kontroverza se preselila u medije i politiku, a u članku objavljenom u jednom od medija, kojeg je potpisalo četrdesetak intelektualaca, vjerskih i ljevičarskih političara, slučaj imama prikazuje se kao napad na "slobodu mišljenja i izražavanja". Upravo je to argumentacija braniteljice Lucie Simon koja je činjenice predstavila kao slučaj zaštite temeljnih sloboda.

Iquioussen, kome su roditelji Marokanci, rođen je u Denainu prije 57 godina i živi blizu Valenciennesa (sjeverna Francuska). Ali kada je postao punoljetan odrekao se francuskog državljanstva. Uvjerava da je to učinio pod pritiskom kada je imao 17 godina i da ga je uzalud pokušavao vratiti. Pariški sud u svojoj odluci ističe da je vjerski vođa "rođen u Francuskoj, gdje živi od rođenja sa suprugom, petero francuske djece i petnaestero francuskih unučadi".