Francuski ministar ekonomije i finansija, Bruno Le Maire, procijenio je da je potpuni prekid isporuke ruskog plina Evropi "najizglednija opcija", u komentarima datim ove nedjelje u kojima je ponovio praktično identične procjene iznesene dan ranije. od strane premijerke te zemlje, Élisabeth Borne.

“Vjerujem da je potpuni prekid opskrbe plinom iz Rusije realna mogućnost i moramo se pripremiti za tu opciju”, rekao je Le Maire tokom foruma u francuskom Aix-en-Provenceu.

“Najbolji način da se pripremimo za ove rezove je da budemo vrlo pažljivi kada je u pitanju potrošnja energije. To vrijedi za uprave, to vrijedi za firme, to vrijedi za pojedince”, dodao je.

Ovi komentari objavljeni su manje od 24 sata prije zatvaranja, najavljenog za naredni ponedjeljak, najvažnije veze ruskog prirodnog plina s Njemačkom, plinovoda Sjeverni tok 1, zbog godišnjeg održavanja.

Njemačka strahuje da je ovo smanjenje izgovor koji će dovesti do obustave rada plinovoda, kao što je prošle sedmice upozorio ministar ekonomije Robert Habeck, u znak odmazde Moskve za sankcije uvedene zbog agresije na Ukrajinu.

Podsjetimo, ruska državna kompanija Gazprom već je znatno smanjila opskrbu preko više od 1200 kilometara dugog plinovoda koji ide iz Rusije u Njemačku a prema tvrdnjama nadležnih, cjevovod trenutno radi na samo 40 posto svog kapaciteta.

Francuska, kao i mnoge druge evropske zemlje, i dalje je uveliko ovisna o Rusiji za opskrbu prirodnim plinom i naftom, iako u manjoj mjeri od nekih svojih susjeda. U 2020. ta je zemlja uvezla 17% svog plina i 13% svoje nafte i derivata iz Rusije.