Veteranski politički agitator George Galloway je proglasio "pomicanje tektonskih ploča" laburista nakon što je ostvario zapanjujuću pobjedu na prijevremenim izborima u Rochdaleu za britanski parlament.

Galloway, jedan od britanskih političara koji izaziva najveće podjele, osvojio je gotovo 40% glasova u natjecanju opterećenom haosom i kontroverzama i kojim dominira sukob u Gazi.

Naciljao je Keira Starmera i Rishija Sunaka u pobjedničkom govoru: "Keir Starmer, ovo je za Gazu", rekao je. “Platit ćete visoku cijenu za ulogu koju ste odigrali u omogućavanju, ohrabrivanju i pokrivanju katastrofe koja se trenutno događa u okupiranoj Gazi, u Pojasu Gaze.”

Galloway je osvojio 12.335 glasova – 39,7% od ukupnog broja – u mnogo ubedljivijoj pobjedi nego što je iko predviđao.

Iznenađujuće drugo mjesto pripalo je Davidu Tullyju, lokalnom biznismenu koji je bio nezavisni, rekavši da će se zalagati za grad radije nego da ga koristi kao sredstvo za političke ambicije.

Laburisti, koji su odustali od svog kandidata Azhar Alija, zbog zapaljivih komentara koje je dao o Izraelu, završili su na četvrtom mjestu sa samo 7,7%, pošto su imali skoro 10.000 glasova u izbornoj jedinici.

Ispred Alija na trećem je bio kandidat konzervativaca, Paul Ellison, koji je bio jedva vidljiv u predizbornoj kampanji i pretpostavlja se da je dio perioda proveo na odmoru.

Galloway, bivši poslanik laburista, sada je skinuo svoju bivšu stranku i vratit će se u parlament predstavljajući četvrtu izbornu jedinicu u posljednjih 37 godina.

Obraćajući se Starmeru sa govornice, Galloway je rekao: “Ovo će izazvati pokret, klizište, pomjeranje tektonskih ploča, u niz parlamentarnih izbornih jedinica, počevši ovdje na sjeverozapadu, u West Midlandsu, u Londonu, od Ilforda do Bethnal Greena i Bowa”.

Zamjenik lidera Gallowayeve stranke u petak je optužio vladu i laburiste da „efikasno pomažu genocid u Gazi. Bivši poslanik laburista Chris Williamson rekao je za emisiju Today na BBC Radiju 4: „George Galloway je verovatno najbolji govornik na svjetu. Sada je dobio mjesto u hodnicima vlasti u Westminsteru, gdje vlada i zvanična opozicija efikasno pomažu genocid u Gazi.”

Odbor britanskih Jevreja rekao je da je Galloweyeva pobjeda označila "mračan dan" za jevrejsku zajednicu u Velikoj Britaniji. Glasnogovornik je rekao: “George Galloway je demagog i teoretičar zavjere koji je donio politiku podjela i mržnje na svako mjesto na kojem se ikada kandidirao za parlament.

Laburisti, koji su bili visoko u anketama, očekivali su jednostavnu konkurenciju za zamjenu aktuelnog poslanika Tonyja Lloyda, koji je preminuo 17. januara od leukemije. Ali njihova kampanja je uništena kada se pokazalo da je njihov kandidat ponovio antiizraelske teorije zavjere o napadu Hamasa 7. oktobra.

Laburisti su bili primorani da se odreknu Alija, ali s obzirom da je njegovo ime ostalo na glasačkom listiću – bilo je prekasno da se izabere drugi kandidat – laburisti su prekinuli svu predizbornu kampanju u gradu prije skoro tri sedmice.

Galloway je, s druge strane, bio vrlo aktivan. On je obilazio Rochdale sa megafonom, nazvavši prijevremene izbore "referendumom o Gazi" i šansom za organizovanje protesta protiv laburista.

Njegov tim, podržan od vojske dobrovoljaca iz cijele zemlje, uspio je osvojiti glasove značajnog broja muslimana, koji čine oko 30% stanovništva grada, pri čemu su mnogi bili ljuti zbog odnosa laburista prema Gazi.

Galloway (69) je prethodno srušio svoju bivšu stranku u Bethnal Greenu i Bowu 2005. i Bradford Westu 2012. godine, oba nakon kampanja koje su bile u velikoj mjeri zasnovane na događajima na Bliskom istoku.

Kao i prethodne Gallowayjeve kampanje, takmičenje u Rochdaleu bilo je zahvaćeno kontroverzama. U sedmici kada su poslanici izražavali zabrinutost za svoju sigurnost, Galloway je rekao da imena poslanika laburista umazana krvlju nakon stranačkog amandmana na prekid vatre, koji nije otišao onoliko daleko koliko su željele propalestinske pristalice.