Tri i po sata. Tri i po sata od Jenina do Tul Karma. Za tri i po sata možete letjeti do Rima ili se odvesti do Eilata. Ali na okupiranoj Zapadnoj obali danas se jedva možete voziti između dva obližnja grada.

Toliko nam je ove sedmice trebalo da putujemo od Jenina do Tul Karma, 35 kilometara. Na kraju svake palestinske ceste na Zapadnoj obali nalaze se zaključana željezna vrata od početka rata u Gazi. Waze vas upućuje da putujete ovim cestama, ali čak ni ova pametna aplikacija ne zna da na kraju svake od njih postoje zaključana vrata.

Ako nema zaključanih vrata, postoji blokada na cesti koja "diše". Ako nema zapreke koja diše, postoji zapreka za davljenje. U blizini otomanske željezničke stanice u Sebastiji rezervisti sprječavaju Palestince da krenu čak i tim udaljenim makadamskim putem. U blizini Shavei Shomrona, vojnici dopuštaju putovanje od juga prema sjeveru, ali ne u suprotnom smjeru. Zašto? Zato.

Vojnici na sljedećoj blokadi snimaju selfije, a svi automobili čekaju da oni završe s fotografiranjem kako bi mogli primiti omalovažavajući, pokroviteljski pokret ruke koji će im omogućiti prolaz, dok prometna gužva guši cestu.

Ovo je život Palestinaca ovih dana na Zapadnoj obali. Kad je pala veče, hiljade automobila čiji su se vozači jednostavno zaustavili uz cestu u poniženju poredali su se na cestama Zapadne obale. Stajali su nemoćni i nijemi. Morate vidjeti strah u njihovim očima kada se uspiju približiti blokadi; svaki pogrešan potez mogao bi dovesti do njihove smrti. Može vas natjerati da eksplodirate.

Može vas natjerati da eksplodirate što Izrael sada čini sve kako bi Zapadnu obalu doveo do nove intifade. Neće biti lako. Zapadna obala nema ni vodstvo ni borbeni duh druge intifade, ali kako da ne eksplodira?

Oko 150.000 radnika koji su radili u Izraelu bez posla je već tri mjeseca. Možeš eksplodirati i od licemjerja vojske. Komandanti upozoravaju da radnicima moramo omogućiti da odu na posao, ali ID će biti glavni krivac za palestinski ustanak ako izbije. Problem nije samo ekonomski. Pod krinkom rata i uz pomoć ekstremno desničarske vlade, IDF je promijenio svoje ponašanje na okupiranim područjima na opasan način – želi Gazu na Zapadnoj obali.

Doseljenici žele Gazu na Zapadnoj obali kako bi mogli istjerati što više Palestinaca, a vojska ih podržava. Prema podacima UN-a, od sedmog oktobra na Zapadnoj obali ubijena su 344 Palestinca, od čega 88 djece. Njih osam ili devet su ubili doseljenici. Istodobno je pet Izraelaca ubijeno na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, od kojih četvoricu od snaga sigurnosti. Razlog je to što je IDF posljednjih mjeseci počela pucati iz zraka kako bi ubijala na Zapadnoj obali, poput Gaze. Na primjer, sedmog januara vojska je ubila sedam mladića koji su stajali na ostvrvu između dvije ulice u blizini Jenina, nakon što je jedan od njih očito bacio eksplozivno punjenje na džip i promašio.

Bio je to masakr. Sedmero mladića bili su članovi jedne porodice, četiri brata, još dva brata i bratić. To Izrael ne zanima. Sada IDF premješta snage iz Gaze na Zapadnu obalu. Tajna jedinica Duvdevan je već tamo, brigada Kfir je na putu. Vratit će se na Zapadnu obalu oduševljeni neselektivnim ubijanjem u Gazi i željet će nastaviti veliki posao i tamo.

Izrael želi intifadu. Možda će je i dobiti. Samo ne treba glumiti iznenađenje kada se ona dogodi.