Naredno iznenađenje neće biti iznenađenje. Možda je manje smrtonosan od prethodnog, sedmog oktobra, ali će mu cijena biti velika. Kad se spusti na nas, ostavljajući nas zapanjene neprijateljskom brutalnošću, niko neće moći tvrditi da nije znao da dolazi. Vojska to neće moći iznijeti jer je stalno upozoravala na to - ali nije ni prstom maknula da to spriječi. Dakle, odgovornost Izraelskih odbrambenih snaga bit će jednako velika kao i u masakru na jugu, a ništa manje značajna od odgovornosti doseljenika i političara koji ih navodno sprječavaju u djelovanju.

Slijedeći ekspres lonac koji će nam eksplodirati u lice ključa na Zapadnoj obali. IDF to zna; njegovi zapovjednici neće prestati upozoravati na to. Ovo su licemjerna, licemjerna upozorenja kojima se želi pokriti leđa vojske. Upozorenja su besramna, jer IDF svojim rukama i vojnicima raspiruje vatru ništa manje od doseljenika.

Pretvarati se da bismo se mogli boriti na drugom frontu samo zbog doseljenika je neiskreno i dvolično. Da je IDF htio, mogao je odmah djelovati na smirivanju tenzija. Da je htio, djelovao bi protiv doseljenika kao što je normalna vojska dužna postupati s lokalnim milicijama i naoružanim skupinama.

Izraelski neprijatelji na Zapadnoj obali uključuju doseljenike, a IDF ne čini ništa da ih zaustavi. Njegovi vojnici aktivno sudjeluju u pogromima, sramno zlostavljajući stanovnike – fotografirajući ih i ponižavajući, ubijajući ih i hapseći, uništavajući spomen obilježja, poput onog za Yassera Arafat u Tulkarmu, i grabeći hiljade ljudi iz njihovih kreveta. Sve to dolijeva ulje na vatru i eskalira napetosti.

Osvetoljubivi vojnici, zavidni svojim sunarodnjacima u Gazi, divljaju po okupiranim područjima, s laganim i entuzijastičnim prstom na obaraču. Tamo je od početka rata ubijeno gotovo 200 Palestinaca i niko ih ne zaustavlja. Nijedan regionalni zapovjednik, zapovjednik divizije ili terenski zapovjednici ne zaustavljaju divljanje. Moraju i oni ovo željeti; teško je vjerovati da su i oni paralizirani strahom od doseljenika. Ipak se smatraju hrabrima.

Doseljenici su u ekstazi. Miris krvi i razaranja koji se diže iz Gaze potiče ih na nerede kao nikada prije. Nema više potrebe za bajkama o vukovima samotnjacima. Poduzeće za naseljavanje, sa svojim mnoštvom političkih zvaničnika i finansijama, ne bori se protiv pogroma koji iz njega proizlaze.

Rat je njihova plaća, njihova velika šansa. Pod okriljem rata i Hamasove brutalnosti, iskoristili su priliku da istjeraju što više Palestinaca iz svojih sela – posebno onih siromašnijih, manjih – prije velikog protjerivanja koje će uslijediti nakon sljedećeg rata, ili onog poslije ovog.

Posjetio sam ničiju zemlju u South Hebron Hillsu ove sedmice. Stvari nikad prije nisu ovako izgledale. Svaki doseljenik sada je član "sigurnosnog tima". Svaki "sigurnosni tim" je naoružana, divlja milicija s dozvolom za zlostavljanje stočara i farmera i njihovo protjerivanje.

Šesnaest sela na Zapadnoj obali je već napušteno, a protjerivanje se nastavlja punom parom. IDF u suštini ne postoji. Izrael, koji nikada nije bio zainteresiran za ono što se događa na Zapadnoj obali, sada sigurno neće čuti ništa o tome. Međunarodni mediji su živo zainteresirani; razumiju kamo ovo vodi.

Iza svega toga stoji ista izraelska arogancija koja je omogućila da se dogodi iznenađenje sedmog oktobra. Na živote Palestinaca se gleda kao na smeće. Suočavanje sa svojom sudbinom i okupacijom doživljava se kao opsesivna smetnja. Prevladavajuća ideja je da će se zvijezde nekako posložiti ako to zanemarimo.

Ono što se događa na Zapadnoj obali odražava nevjerojatno stanje stvari. Ni nakon sedmog oktobra Izrael nije ništa naučio. Ako nas je sadašnja katastrofa na jugu zadesila nakon godina opsade, poricanja i ravnodušnosti, slijedeća će doći jer Izrael nije ozbiljno shvatio upozorenja, prijetnje i ozbiljnost situacije.

Zapadna obala ječi od boli, a niko u Izraelu ne sluša njen vapaj za pomoć. Doseljenici divljaju i niko ih u Izraelu ne pokušava zaustaviti. Koliko još Palestinci mogu podnijeti? Izrael će morati platiti račun za sve što se dogodi. Bit će hladno ili vruće, ali vrlo krvavo u oba slučaja.