Možete li izgovoriti Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch? Nalazi se na britanskom otoku Anglesey, unutar Walesa (nalazi se u Ynys Môn, na velškom). Ovaj je otok odvojen od kopna tjesnacem Menai, a može mu se pristupiti samo preko dva mosta: Britannia Bridge i Menai Bridge. Tu se smjestio ovaj osebujni kutak svijeta čije je ime najduže u, barem, cijeloj Evropi.

Prvobitno mu je ime, naime, Llanfairpwll no u jednom trenutku u 19. stoljeću prošireno je do naziva kakav je ostao do današnjih dana. Kako je objasnila predsjednica vijeća seoske zajednice, Alun Mummery, promjenu pripisuje strategiji oglašavanja. Do tada se turizam širio kao zabava za više klase, to ga je učinilo pomodnim pitanjem, ali i pooslom za koji se znalo da ima budućnost.

Do danas je ostalo nejasno ko je došao na ideju privući posjetitelje imenom koje ne bi mogli izgovoriti ni oni koji žive u ovom gradu, ali istina je da je to bila dobra ideja. Uostalom, ispada da vam ne trebaju prirodna čuda ili svjetski poznate kulturne atrakcije da biste nešto pretvorili u atrakciju, jer simbolika je dovoljna.

Neki vjeruju da je to uradio 1869. lokalni obućar. Drugi, poput pjesnika Johna Morris-Jonesa, kažu da je bio krojač. U međuvremenu, sama Wikipedia proširuje nedoumice citirajući unos u crkvenom imeniku objavljenom nekoliko godina prije 1869., a u kojem bi već kao puni naziv župe ovog grada stajalo "Llanfairpwllgwyngyllgogerbwlltysiliogogoch".

Vidljivo je samo da je to stoljeće zapravo bilo presudno za ovo područje, jer su se na njemu događale važne promjene. Tada je građena nova cesta, most Britannia i, u ovom slučaju vrlo važno, željeznička stanica. "To je privuklo obrtnike i trgovce, a Llanfairpwll je postao važno trgovačko središte koje opslužuje okolna poljoprivredna područja", primjećuju.

Služebna gradska web stranica također je registrirana u Guinnessovoj knjizi rekorda. A kada su u junu 2019. istraživači sa Univerziteta Aberystwyth otkrili dosad nepoznatu bakteriju u seoskom tlu, nakon sekvenciranja DNK, nazvali su je Myxococcusllanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochensis. To je najduže ime u sisitemu binomne nomenklature.