Članovi Mreže mladih Medžlisa IZ- Sarajevo u subotu 17.2.2024. godine su na Igmanu dostojanstveno obilježili 30. godinišnjicu Igmanske - Ratne džamije.

“Bilo je prelijepo vijedeti 400 mladića i djevojaka na ovom, za nas Bošnjake i druge patriote naše domovine, posebno važnom mjestu. Vihorile su se zastave sa ljiljanima na Igmanu i puno je bio srce vidjeti sve ove naše uzdanic, a omladincima je održan čas historije. Objašenjeno im je zašto i kako je tokom višedržavne oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu sagrađana Igmanska džamija. Mnogo korisnog su mogli čuti i vidjeti i uvjeren sam da su skoro sve zapamtili. Prizori sa Igmana daju nadu da naša Domovina ima svoju budućnost, ali isti nisu bili interesantni za Televiziju Sarajevo, koja to nije zabilježila, pa čak nije prikazala niti jedan isječak sa Igmana. Neki drugi mediji su to uradili”, napisao je na društvenim mrežama muderis Nezim Halilović.

Prema njegovim riječima, umjesto da poprati ovakav značajan događaj, TVSA je vrijeme i prostor poklonila Svetlani Cenić, koja je oko 40 minuta bila gošća u programu.

“Ovo je još jedno ponižavanje patriota i zemlje natopljene šehidskom i krvlju palih boraca. Sjećamo se kada je novinararska ekipa iz Haga u kojoj je bio Mirko Klarin vjerno prenijela Svetlanino svjedočenje u korist ratnog zločinca Momčila Krajišnika, koja je pred Haškim sudom 2006. godine tvrdila da Trnopolje nije bio konc logor”, kazao je Halilović.

"Svedokinja je rekla da joj je objašnjeno da Trnopolje nije logor nego ‘sabirni centar’, u kojem se okupljalo uglavnom muslimansko stanovništvo koje će biti transferisano gdje ko hoće. Ponovila je da je ulaz i izlaz u ‘sabirni centar’ bio slobodan i da je ona vidjela ljude koji su odlazili svojim kućama da pokupe stvari koje su zaboravili i vraćali se u Trnopolje", navela je Cenić u Hagu.

Zloglasni logor, dodaje Halilović, u kojem su zatočeni, a onda ubijani, mučeni i ponižavani nesrbi, Svetlana je opisala kao mjesto u koje se dolazi svojom voljom. I pored ovog svjedočenja protiv istine, a u korist zločinca Krajišnika, Svetlanu pozivaju na TVSA i ne pitaju je o ovom dijelu njene biografije, a ona je bila bliska i drugim ratnim zločincima. Tokom Višedržavne oružane agresije bila je dio tima Nikole Koljevića, također ratnog zločina. Ona je servisirala tu bandu krvnika. Nalazila se i u blizini Jovana Tintora, presuđenog ratnog zločinca iz Vogošće. Tintor je Svetlanu zaposlio u Općini Vogošća, dok je bila pod srpskom okupacijom. A živjela je tada u njegovoj kući.

“Znaju li sa TVSA koliko je u Vogošći ubijeno ljudi i da mnogi još uvijek traže tijela svojih očeva, sinova, braće...? Za to je odgovoran i Jovan Tintor, a Svetlana je bila uz njega. Ne treba nikada zaboraviti da je Tintor bio savjetnik krvniku Karadžiću tokom višedržavne oružane agresije. Zamislite kako ga je samo savjetovao! Kao noćna mora nam dođe ova istina da nju, koja je bila sa druge strane, odakle su ispaljivane granate na pijace, na redove za vodu, rado ugošćuje TVSA. Nisu je ni pomislili pitati o ovom ratnom i poratnom druženju i pomaganju zločincima. Nisu ni pomisli da je kritikuju. U isto to vijeme za TVSA su nepoželjna naša djeca koja nose kačkete sa ljiljanima i obilaze Igman i džamiju u srcu ove planine. Za neku novu ‘trojkinu TVSA’ bitnija je Svetlana, pomoćnica trojice ratnih zločinaca, nego 400 mladih ljiljana. Ove stvari će se snažno vratiti ‘trojki’ i njihovim poslušnicima na TVSA. Samo ste privremeno uspjeli zauzeti te pozicije da biste davali prostor saradnicima ratnih zločinaca, umjesto potomcima šehida i branitelja Republike Bosne i Hercegovine, isto kao što ste podmuklo uklonili ljiljan i šehidski nišan iz loga Fonda memorijala, pa ga pod pritiskom javnosti ponovo vratili”, naveo je Halilović.