Teško je naći vjeroučiteljicu na našim prostorima koja je uz mektepsku nastavu već 28 godina volonterski angažirana na islamskoj pouci za omladinu i odrasle. Rezultat njenog rada jeste 600 osoba (djevojčica, djevojaka, majki i nana) koje su naučile arapsko pismo, ušle u učenje Kur'ana i završile hatmu. Trenutno podučava stotinjak žena podijeljenih u četiri grupe. Omladinska je grupa mješovita. U njoj je više muškaraca. Uslijed velike potrebe za edukacijom, proširuje mekteb za afirmaciju žene u Lukavcu Gradu, a 2016. godine i u prigradskom Bistarcu. Njeni učenici, kako iz mekteba, tako i škole, dugi niz godina postižu zavidne rezultate na brojnim takmičenjima iz oblasti vjere i kulture.

Edukativni rad i druženje s polaznicima mektepske nastave dalo joj je podsticaj da se okuša i u pisanju. Objavila je knjige Kapi rose, Gluho doba i Vrata spasa , a kroz sve tri prožimaju se ljubav i posvećenost vjeri, porodici, narodu, domovini Bosni i Hercegovini, kao i svemu što vodi dobrobiti pojedinca i zajednice. U knjizi Vrata spasa uvrstila je sedamdesetak pisama, misaonih poruka, pjesama svojih učenika svih uzrasta. Trenutno je u pripremi njena četvrta knjiga. Objavila je brojne članke u Preporodu, Sumejji, Zehri, multireligijskom zborniku Nadahnute svemirom. Budući da ima fonogeničan glas i dar za učenje ilahija i kasida, osnovala je Omladinski hor Merjem u Turskom Lukavcu, Tesnim i Dječiji hor ilahija i kasida u naselju Lukavac Grad.

Kad se prisjeća dolaska u Lukavac koji se desio u toku Agresije na Bosnu i Hercegovinu, Hasiba će kazati: “Tokom osnovnoškolskog obrazovanja redovno sam pohađala mekteb u rodnim Glodima, odakle nosim ogromnu ljubav prema islamu, koja će se, tokom odrastanja, razviti u nesebičnu borbu za vjeru, narod i domovinu. Poslije progona iz rodnog Podrinja nastanila sam se u Lukavcu. Suprug je bio u Armiji RBiH, a ja sam se uključila u civilnu zaštitu, gdje smo radili sanaciju terena, pomagali oko ukopa poginulih, te, uslijed vidno narušenog emocionalnog stanja naših porodica, a posebno žena i djece, 1993. godine osnivamo mekteb za cjeloživotno učenje u starom gradu, Turskom Lukavcu. Edukacija je podrazumijevala duhovnu i svjetovnu naobrazbu, tj. osnovne metode jačanja ličnosti kroz Kur'an, namaz, ahlak, pedagogiju, psihologiju. Paralelno od 1993. godine, od samog osnivanja vjeronauke, radim u OŠ 'Lukavac Grad'.”

ŠEST PUTA UČESTVOVALA NA “PUTU SPASA

Ona je morala otići iz Podrinja, ali Podrinje nikada nije otišlo iz njenog bića. Njenu ljubav prema Podrinju primijetili su i aktivisti iz Udruženja “Prosvjetitelj Muallim” iz Srebrenice i dodijelili joj funkciju generalne koordinatorice Sektora za afirmaciju žene muslimanke u društvu. Za nesebični angažman Udruženje “Prosvjetitelj Muallim” Srebrenica dodijelilo joj je zlatnu plaketu za doprinos u afirmaciji žene Bošnjakinje.

Na stadionu “Jošik” u Lukavcu, a u saradnji s kreatorom Elvirom Muslićem i Planinarskim društvom iz Bihaća i Muftijstvom bihaćkim, 2018, 2019. i 2020. godine realizirala je “Srebrenički performans”. Šest je puta učestvovala na “Maršu mira Nezuk – Potočari”. Učestvovala je u učenju 8.372 jasina i čitanju 8.372 imena srebreničkih i podrinjskih šehida.

 KOORDINATORICA ODJELA ZA BRAK I PORODICU MUFTIJSTVA TUZLANSKOG

Muftijstvo tuzlansko 2015. godine imenovalo ju je za koordinatoricu Odjela za brak i porodicu. Svojim je radom potvrdila ukazano povjerenje i pružila nemjerljiv doprinos u edukaciji o važnosti i ulozi porodice u odgoju i obrazovanju društva u cjelini. Kad govori o tom segmentu svog angažmana za dobrobit islama i Islamske zajednice, reći će: “Poseban akcenat kroz Odjel stavljamo na ženu kao najbitniju kariku u društvu. Također, želimo više ukazati na vrijednost braka i porodice. U vremenu kada se promovira vanbračna zajednica, Odjel nastoji da ukaže na to da je najvažniji izbor u životu izbor partnera, te da brak bude zasnovan na ljubavi i vjerskim načelima. Kad žena krene da nešto uradi, smatra se da je njeno mjesto u porodici. Porodica jeste prioritet, svi radimo za porodicu. Međutim, ako žena ima sposobnost, entuzijazam i želi da doprinese društvu, zašto bi joj se to onemogućilo?! Ima i onih hrabrijih koje se svojom mudrošću, hrabrošću i vjerom žele uključiti u društvo, afirmirajući sve pozitivne vrijednosti.”

Saradnica je i aktivna članica brojnih humanitarnih, edukativnih i ekoloških organizacija i udruženja kao što su “Nahla”, “Prosvjetitelj”, Ekološko udruženje “Lovci na čepove”, “Mali svijet”, “World Vision”, Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke, Sigurne kuće “Vive žene”, KPZ “Tuzla”, CROPSA, “Majke Srebrenice”. Dobrovoljni je darivalac krvi. Među pokretačima je ekološkog projekta u OŠ “Lukavac Grad” u sakupljanju i reciklaži PET ambalaže.

O njenoj humanosti govori i to da je veliki ljubitelj životinja. Kad naiđe na uginule pse, mačke, ptice, ona ih zakapa u zemlju.

Hasiba Hrnjić-Saračević rođena je 11. juna 1969. u Glodima kod Zvornika. Osnovnu školu završila je u Donjoj Kamenici, medresu u Sarajevu i Islamski pedagoški fakultet u Zenici. Udata je i majka dvoje djece. Danas radi kao nastavnica-savjetnica za islamsku vjeronauku. Dala je ogroman doprinos prezentaciji kvaliteta vjere u teoriji i praksi. Održala je na desetine predavanja i radionica za porodicu i omladinu širom BiH i inostranstva.

Ima čitavu kolekciju priznanja, nagrada, zahvalnica od vjerskih i društvenih asocijacija. Kaže da ih ima preko 200. Godine 2019. OŠ “Lukavac Grad” nominirala ju je za dodjelu priznanja povodom 5. oktobra – Dana učitelja.