U ponedjeljak, 13. februara, u selu Rabrani u Gornjem Hrasnu, na teritoriji općine Neum, džematlije su postavile munaru na lokalnu džamiju nakon što su godinama bezuspješno upućivali apele tamošnjim općinskim vlastima da im dopuste nadogradnju. Šta se desilo potom? Za nešto manje od 24 sata džamijsku fasadu okružila je žuta traka, što znači da je u ovaj objekat zabranjen ulaz.

Općinska građevinska inspekcija u više navrata je maltretirala neumske muslimane kada god bi počeli bilo šta raditi na džamijskom eksterijeru. Čak bi i redovno održavanje označavali kao „bespravnu gradnju“, odnosno „građenje mimo zakona i bez dozvole“. Iz Službe za graditeljstvo Općine Neum sami su potvrdili da ovo nije prvi put da postavljaju traku za obustavu „radova“ na ovaj objekat, ali i da se „izvođači uporno oglušuju na zakon, skidaju traku i nastavljaju s radovima“.

Načelnik Općine Neum je Dragan Jurković, kadar Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, čovjek koji samo dosljedno provodi politiku onih koji su ga i isturili kao kandidata za načelnika ovog turističkog mjesta. Riječ je o potpuno antidržavnoj politici i neprijateljskom raspoloženju prema prema Bošnjacima, politici kakva već odavno vlada  i u ostalim hercegovačkim mjestima,

Lokalne vlasti ne daju dozvole za gradnju Bošnjacima Stoca, Čapljine ili Neuma i kada oni ipak počnu graditi, munaru, spomenik, poslovni prostor ili kuću, šalju im inspekcije i puštaju u eter priču o vlastima koje se pridržavaju zakona i štite, eto, državu od divljih graditelja.

Ko u to ne vjeruje, neka popriča sa Bošnjacima Stoca koji godinama čekaju na dozvolu za postavljanje spomen-obilježja dok u isto vrijeme gledaju ilegalno postavljanje križeva na tamošnjem Starom gradu u projektu izmišljanja nekakvog Križnog puta i potpune kroatizacije historije ovog kraja. O uskraćivanju dozvola za gradnju kuća i poslovnih prostora u većinski bošnjačkim naseljima u i oko Čapljine da i ne govorimo. 

Neumski je načelnik osoba koja se u već nekoliko navrata našla u centru skandala. Početkom prošle godine pojavila se informacija da Dragan Jurković podržava ideju da se imovina u ovom mjestu ne prodaje onima koji nisu Hrvati kako se ne bi mijenjala nacionalna struktura, a bio je prozivan i zbog toga što se u gradu koji vodi nigdje ne može vidjeti zastava Bosne i Hercegovine. Naravno, on se nije potrudio ozbiljnije prokomentirati ove navode niti ga je, čini se, bilo briga zbog prozivki.

Stoga, teško je očekivati da će se i status Bošnjaka u Neumu bitno promijeniti i da će vjernici u selu Rabrani u Gornjem Hrasnu na svojoj džamiji dobiti munaru. Mnogo je izglednije da će im lokalne vlasti činiti još težim život u Nemu kako bi ih u konačnici primorali na odlazak. Ono što provodi HDZ BiH na lokalnom nivou, sigurno bi provodio i na nešto većim nivoima vlasti kada bi imao podršku „druge strane“. Zabrinjavajuća je činjenica da je ova politička stranka čini se i pronašla „programske partnere“ na toj „drugoj strani“.