Ima tih pseudointelektualaca i kvazifilozofa koji Bosni i Bošnjacima uporno nastoje oduzeti pravo na dostojanstvo, ponos i oprez. Zato svakoga ko pokaže kako mu je stalo do vlastite države i njene sigurnosti proglašavaju nacionalistom ili čak šovinistom.

Pojedini profesori na sarajevskim školama i fakultetima, uglavnom prosječni i inače neprimijećeni, uzeli su sebi za pravo da najgrđim imenima nazivaju one koji obilježavaju Dan nezavisnosti ili nose zastavu s ljiljanima, ili svoj glas na izborima daju dobitnicima najviših ratnih priznanja, a ne, recimo, izdajnicima i beskičmenjacima.

S druge strane, oni intelektualci koji zaista imaju šta reći, i to pokazuju svojim knjigama, razumno i razložno iznose stav da patriotizam u Bosni i Hercegovini nije negativna pojava, nego naprotiv, način da se sačuva i identitet i država i dostojanstvo.

Tako je britanski historičar Marko Atilla Hoare, za mnoge jedan od najboljih poznavalaca historijskih i trenutnih prilika na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, sliku gradonačelnice Sarajeva sa dječakom koji na glavi nosi beretku s ljiljanima, okarakteerizirao kao pozitivan i patriotski čin.  

Na društvenoj mreži X objavio je: "Lijepo je vidjeti gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić kako sa drugim patriotama slavi dan nezavisnosti BiH. Nevjerovatno da se i najmanji trag bosanskog patriotizma koji je iskazao socijaldemokratski gradonačelnik izjednačava sa 'bošnjačkim ekstremizmom' u očima nekih ljudi.

Hoare je autor nekoliko važnih knjiga o našoj prošlosti: Historija Bosne, od srednjeg vijeka do danas, Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu, Kako se naoružavala Bosna: Rađanje i uspon Bosanske armije i dr, u kojima je objektivno prikazao borbu bosanskih muslimana za goli opstanak, na koju su pod stalnim napadima srpskih i hrvatskih šovinističkih ideologija bili primorani.

Večeras će u Bošnjačkom institutu biti promovirana njegova knjiga Genocid i otpor u Hitlerovoj Bosni.