Američka farmaceutska kompanija Pfizer u novembru će se obratiti američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) radi vakcinisanja djece u dobi od šest mjeseci do pet godina protiv koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pfizer je ranije najavio da će podnijeti zahtjev za odobrenje vakcinisanja djece u dobi od pet do jedanaest godina, za šta odgovor očekuje u oktobru.

Direktor financija kompanije Pzifer Frank D'Amelio podijelio je informacije da će se zahtjev za odobrenje vakcine za djecu u dobi od šest mjeseci do pet godina obraditi nakon podnošenja zahtjeva za dob od pet do jedanaest godina.

Vakcina Pfizer/Biontech, koje je FDA odobrila u augustu, bila je prva potpuna licencirana vakcina protiv COVID-19 odobreno za upotrebu u SAD-u.

Vakcine Pfizer/Biontech i Moderna odobrila je Europska agencija za lijekove (EMA) za osobe starije od dvanaest godina.

Tokom sastanka održanog danas u Knesetu, vodeća osoba za borbu protiv virusa korona u Izraelu Salman Zarka rekao je da su među jučerašnjim novozaraženim, kojih je u ovoj zemlji bilo više od 10.000, polovina bili djeca. Rekao je, također, da  Ministarstvo zdravlja radi na pretpostavci da će se u budućnosti morati nositi s petim valom.

Kina je još u junu odobrila vakcinaciju djece od tri do sedamnaest godina. I Kuba se odlučila da započne vakcinisati djecu. Od ove sedmice u ovoj zemlji moći će se vakcinisati djeca u dobi iznad dvije godine. U Čileu je dopuštena vakcinacija djec eiznad šest godina a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima iznad tri godine.