Sabina Ćudić, visoka zvaničnica Naše stranke i omiljena političarka američke i još nekih ovdašnjih ambasada, oglasila se danas na svom Facebook profilu. Ovako će Sabina: “Večeras u Washingtonu, uživo iz studija Glasa Amerike, govorimo o sastancima sa američkim zvaničnicima i našoj borbi protiv korupcije u pravosuđu.”

Ispod objave je slika na kojoj je, “na marginama intervjua”, njezin stranački kolega Damir Arnaut, pogleda pažljivo uperenog u Ćudićkinu borbu protiv korupcije u pravosuđu. (O korupciji prilikom zapošljavanja u javnim poduzećima, recimo, na Aerodromu Sarajevo ili na Javnom BHRT servisu, koji nam nekako, slučajno, prvi padaju na pamet, vjerovatno ovaj put nije bilo govora.)

Ćudić je, naravno, u Washingtonu, ta neće biti u Rudom, Čajniču ili, pak, Posušju. Njezini su vidici široki, dosežu najmanje do Brisela ili Capitol Hilla, ko će se bakćati s prizemnim dnevnopolitičkim pitanjima, za to služi Irma Baralija. A ako bude trebalo za nešto glasati, ima i ona Boška Ćavar.

Sabina Ćudić će u Washingtonu, live, pričati o korupciji u ovdašnjem pravosuđu. To je dobro. Ali samo ako će pričati o tome kako se već mjesecima zataškava odgovornost za smrt Džene Gadžun. Jer skoro će godina kako sarajevsko Tužilaštvo “obavlja radnje” vezane za slučaj smrti tog nesretnog djeteta a nema nikakvog rezultata.

Tužilaštvo je vrlo sporo. A nije da ne zna biti vrlo brzo. Brzo poput Porschea. Recimo, kada nekakav hojrat nagazi po gasu pa udari i teško ozlijedi na pješačkom prelazu dijete osnivača stranke, koje hvala Bogu čudom preživi, onda se sve pred sudom okonča za nepuna dva mjeseca.

Tako i treba, to je za svaku pohvalu, tako funkcionira pravosuđe kakvo želi Sabina Ćudić.

No, šta ćemo sa Dženom Gadžun? Hoće li o njoj iko govoriti “na sastancima sa američkim zvaničnicima”, bori li se iko za nju? Za njenu smrt niko nije odgovarao niti će, kako sada stvari stoje.

Podsjetit ćemo po ko zna koji put. Džena Gadžun operirana je u ordinaciji lažno nazvanoj poliklinika, koja je u vlasništvu Benjamina Bejtovića i njegove supruge Jasmine.

Bejtović je visokopozicionirani zvaničnik vladajuće Naše stranke, koja ga je imenovala na nekoliko funkcija, između ostalog i na onu u Upravnom odboru sarajevskog Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Bejtovićev stranački predsjednik Edin Forto premijer je sarajevskog Kantona. Sabina Ćudić predsjednica je Glavnog odbora Naše stranke.   

Podsjetimo po ko zna koji put, Džena Gadžun je nakon operacije očnog kapka završila u komi, a nedugo nakon toga je preminula. Nakon njezine smrti u javnost su isplivale brojne pojedinosti neregularnog načina vođenja ordinacije u kojoj se nije smjelo obavljati operativne zahvate pod anestezijom.

No, do danas Tužiteljstvo ne potpisuje optužnice. Oni i dalje “poduzimaju radnje”.

Operaciju je obavila zenička doktorica Nina Jovanović koja nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad, niti licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Aparati koje je koristio anesteziolog Suad Rožajac nikad nisu bili verificirani, a u vlasništvu su Benjamina Bejtovića. U njegovoj privatnoj stomatološkoj ordinaciji, iznad koje je stajao ilegalno izvješen natpis Poliklinika, izvedena je operativni zahvat.

Podsjetimo po ko zna koji put, još u novembru su inspektori sarajevske Kantonalne uprave za inspekcijske poslove obavili detaljnu istragu mogućih razloga smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun. Istraživali su način rada, dokumentaciju i certifikate u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji "Dr Halimić", "Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola Prim. dr Suad Rožajac" i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović", opremu, uposlenike i dokumentaciju vezanu za njihov i rad ovih ordinacija.

Hoće li o tome, live from Washington, govoriti Sabina Ćudić kada bude pričala o svojoj borbi protiv korupcije u pravosuđu pred kamerama televizije koja ima istog sponzora kao i njezin politički projekt?

Kladimo se da neće. Jer to je dnevna politika, to je zamarajuće, to nije dovoljno hoch za Sabinu Ćudić i budžetskog parazita Arnauta. Oni su istinoljubivi, moralni i bore se protiv korupcije u pravosuđu samo onda kada nije u pitanju neko njih. Sve drugo, od afere Baroš, preko paušala i podsticaja pa do slučaja Gadžun, njih ne zanima.

Jer teške teme podebljavaju bore i izvlače sijede. A to ne izgleda dobro na Instagramu.